Hur avgörande är förvaltningsavgiften?
Sök:

Hur avgörande är förvaltningsavgiften?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lovisa Olsson

ställde för sedan frågan: Hur avgörande är förvaltningsavgiften?

Hej,

När man jämför olika fonder, hur mycket energi bör man lägga ner på att jämföra förvaltningsavgiften?

Två intressanta fonder jag har kollat på har ena0,2% och den andra 1,5% i avgift.

mvh

Lovisa

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Lovisa,

 

Det finns ganska mycket skrivet om detta på den här bloggen och i frågor-och-svar delen.

I korta drag:

Man kan inte se vad den framtida avkastningen kommer bli genom att titta på förvaltningssvgiften. Det kan bara framtiden utvisa… Men om man jämför två likvärdiga fonder så vet man att den dyrare fonden har en betydligt brantare uppförsbacke eftersom att den måste ”överavkasta” för att kompensera förvaltningsavgiften och därför är sannolikheten större att den kommer gå sämre jämfört med den billigare fonden.

Sen hamnar man i en diskussion rörande aktiv (dyr) vs passiv (billig) förvaltning. Igen, man kan inte förutsäga framtiden så det är möjligt att en aktiv fond går bättre än en passiv fond men de flesta aktiva fonder gör inte det. Kanske 1 av 5 eller liknande. Problemet är att man vet inte vilken aktivfond idag som kommer gå bäst på 5-10 årssikt. Det blir en chansning.

Därför är konsensus (i alla fall på det här forumet?) att billigare fonder är bättre än dyrare fonder. Man vet att förvaltningsavgiften är låg och det är det enda man kan förutspå om framtiden.

Man kan också säga att en billig indexfond är en mer transparent produkt, då den kommer inte försöka trixa med marknadstajmning osv utan den följer sitt index.

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag har inte läst allting i bloggen men om man vill veta mer om hur fondbolag räknar fondförvaltningsavgift. Man kan googla ”Expense ratio” eller ”expense ratio in mutual fund. Det finns video på Youtube att förklara expense ratio också.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Förvaltningsavgiften är inget bra urvalskriterium. Du bör titta på avkastningen där förvaltningsavgiften är avräknad. Man brukar rekommendera att inte titta för kortsiktigt utan åtminstone på ett par års sikt.

Jag vet inte vilken fond som du är intresserad av som har 1,5 % i förvaltningsavgift. Det låter som en aktivt förvaltad fond (ingen indexfond). Det kan vara en fond som heter Prio Nilsson aktiv. Det är en aktivt förvaltad Sverigefond med ca 1,5 % i förvaltningsavgift. Vi kan kolla hur den avkastat under säg 3 år. Det finns ett 20 tal fonder inom samma kategori  (Sverigefonder) som avkastat bättre än Prio Nilsson aktiv. Ungefär hälften av dessa 20 har längre förvaltningsavgift och hälften har högre förvaltningsavgift. Det gäller i 3 års perspektivet. Det kan vara annorlunda om man ser på andra tidsperspektiv och ingen vet hur det kommer att bli framöver.

Vi kan konstatera (fortfarande i 3 års perspektivet) att den fond som avkastat bäst bland de 20 fonderna har avkastat ungefär dubbelt så mycket som Prio Nilsson aktiv till en avgift som är obetydligt högre.

Vad vill jag visa med detta exempel. Jo det finns inget enkelt svar på din fråga. När man väljer fond att investera i är avgiften en av parametrarna man ska titta på, men enbart avgiften leder inte med säkerhet till en fond som kommer att avkasta bra med pengar över tid.

Hur ska man då göra?

Är du kortsiktig, säg att du kommer att behöva dina besparingar inom säg 0 – 5 år. Sätt in pengarna på ett vanligt bankkonto. Väljer du fonder är risken stor att du får ut mindre när du säljer än du investerat.

Är du långsiktig välj en billig bred global indexfond tex Avanza global. Om du väljer den kan du tills vidare ägna dig åt annat än fonder, förvaltningsavgifter och annat som kräver kunskap för att förstå vad man håller på med. När du så småningom ska sälja dina fonder krävs tålamod. Helst ska du sälja successivt under en längre period för att inte då ha otur att sälja vid ett tillfälle då börsen och fonderna är på låga nivåer …. men den tiden den sorgen.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-21 klockan 09:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.