Hur balansera hink modellen vid olika åldrar!
Sök:

Hur balansera hink modellen vid olika åldrar!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Urban Söderberg

ställde för sedan frågan: Hur balansera hink modellen vid olika åldrar!

Hej!

Blev riktigt inspirerad av Er video om fyra hinkar modellen. Äntligen en enkelt och strukturerat sätt att se på sina besparingar. Jag har ca 5 år kvar till min pensionering och har en sparportfölj bestående av aktier och en mängd olika typer av fonder som jag investerat i under dom senaste 20 åren. Upptäckte nu när jag gjorde en analys med hjälp av hink-modellen som ni beskrev i videon (kanon bra förklarat) att jag förmodligen har en kraftig obalans i mina fyra hinkar inte minst sett till min ålder. Ni beskriver i modellen några enkla tumregler att följa men saknar hur jag ska tänka när jag balanserar om hinkarna också med hänsyn till att jag har en hel del orealiserade vinster och med hänsyn till att jag börjar närma mig pensionen.

Det visade sig att jag nu har följande ”hink balans” Buffer:17%, Mellan: 23%, Hög:22% och i Lek hinken hela 38%.

Tacksam för några enkla råd och tumregler

Tack för en kannon bra blogg!

Urban

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Saxar delvis från annan tråd:

 • Under 40 år, inga obligationer
 • 45 till 60 år, ”ålder minus 18” i obligationer
 • 65 år eller äldre, 65% obligationer

Jag rekommendera att strunta i hinkarna och köra global aktiefond + global obligationsfond, t.ex. Avanza Global eller LF Global Indexnära och AMF Räntefond Mix för obligationer. Alltså två fonder totalt.

Enkelt är bäst. Är du 60 år gammal ska du ha 60-18=42 % obligationer (AMF Räntefond Mix) och resten global aktiefond. När du gått i pension bör du ligga runt 65% obligationer framöver. Vill du kan du krydda ~20-25% av aktiedelen med en svensk fond, t.ex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller AMF Aktiefond Småbolag. Det blir då 10% Sverige 25% globalfond och 65% obligationer sammanlagt.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Urban,
Jag håller med dig om att hinkarna är ett bra hjälpmedel för att få struktur!

När jag ser din balans så tänker jag rent spontant att lekhinken är för stor. Men om de pengarna ska flyttas till bufferten, mellanriskhinken eller passiva hinken är svårt att säga för oss andra som bara vet din procentuella fördelning.

En buffert på 17% kan vara för liten eller för stor beroende på hur stort det faktiska beloppet är i kronor räknat och vilket liv du lever. Det är skillnad på 17% av 10 000 kr eller 17% av 10 miljoner kr.

När planerar du att börja göra större uttag från portföljen? Första dagen på pensionen eller tio år senare? Det påverkar din fördelning mellan mellanriskhinken och passiva hinken.

Du nämner orealiserade vinster, så jag antar att du inte använder ISK. Det kan väl vara lämpligt att räkna bort skatten du har framför dig. Om du vill räkna i detalj eller höfta är upp till dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Björnen,
  Och tack för tipsen.
  Givet rekomendationerna för bufferhinken (en årskostnad) och lekhinken (10% av portföljen) så behöver jag minska dessa och flytta över investeringar till mellan- och hög -riskhinken.
  Och givet min ålder och investering perspektiv bör jag öka på mellanrisk hinken rätt ordentligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Urban Soderberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-11 klockan 17:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.