Hur bäst fördela månadssparande i fonder?
Sök:

Hur bäst fördela månadssparande i fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jim

ställde för sedan frågan: Hur bäst fördela månadssparande i fonder?

Hej!

För närvarande lägger jag 100% av mitt långsiktiga månadssparande i Avanza Zero.

Vore det vettigare att istället lägga 50% i t. ex Avanza Global eller motsvarande globalfond? Eller kanske 100% i Global istället för Avanza Zero?

Eller, bör jag sprida mitt månadssparande på ännu fler fonder än bara Zero och Global?

Tacksam för svar från alla er erfarna sparade.

Med vänlig hälsning,

Jim

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jim,

Först o främst måste du fundera på vilken risk du är beredd att ta. Avanza zero har betydligt högre risk än Avanza global. Det är två enormt olika fonder där zero enbart återspeglar Sverige som har en kapitalandel i världen på ca 0,7% medan global representerar hela världen. Personligen har jag allt mitt aktiespar i Avanza global. Det är en bred fond med låg avgift som ger mkt god riskspridning. Man kan hålla på och dutta med emerging markets och small cap etc men jag tror bara det introducerar mer risk än vad det genererar avkastning. Mitt råd blir således att lägga allt ditt långsiktiga sparande i Avanza global.

mvh Olof

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för ditt svar. Avanza Global verkar låta som ett bättre alternativ för mitt långsiktiga sparande. /Jim

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du bara ska ha en fond är Avanza Global ett föredömligt val. Att lägga till fler fonder skulle möjligen kunna minska risken genom att minska beroendet av den dominerande amerikanska marknaden i det globala indexet. Sedan är det värt att lyssna på Jans poddavsnitt om varför det kan vara bra att lägga in 10 % räntepapper i portföljen för att få en lite mindre nedgång om vi skulle få en drastisk nedgång i hela aktiemarknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för ditt svar. Som relativ nybörjare måste jag fråga, räntepapper, betyder det räntefonder?

  Om så är fallet, har jag då förstått rätt (efter att ha läst på lite) att eftersom jag har mitt månadssparande på ISK är det därför bäst för mig välja långa räntefonder på ISK?

  /Jim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jim

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-09 klockan 21:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂