Hur beskattas utdelningen i en svensk fond?
Sök:

Hur beskattas utdelningen i en svensk fond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Hur beskattas utdelningen i en svensk fond?

Hej!

Jag väger för och nackdelar mellan att äga ett gäng svenska investmentbolag direkt mot att göra det enkelt för sig och köpa en fond som exempelvis spiltan aktiefond investmentbolag.

Jag undrar vad som händer med utdelningen. Om jag äger aktierna på ett ISK så slipper jag skatta på utdelningen med vad gäller för fonden? Behöver spiltan betala skatt på utdelningen innan de återinvesterar den?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Spiltan aktiefond investmentbolag lämnar ingen utdelning.  Det är omöjligt att du äger aktierna på en fond, du äger en andelar av en fond.  Det är fondbolag som äger aktierna.

https://www.spiltanfonder.se/upl/files/165476/fondbestammelser.pdf

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  du äger andelar av en fond

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Du missförstod mig nog. Jag vet att fonden inte lämnar någon utdelningen till sina andelsägare. Fondens innehav lämnar dock utdelningen. Jag undrar hur spiltan skattar för den utdelningen innan den återinvesteras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-22 klockan 13:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.