Hur beskattas vinstdelen av ett fondsparande?
Sök:

Hur beskattas vinstdelen av ett fondsparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

ställde för sedan frågan: Hur beskattas vinstdelen av ett fondsparande?

Hej.

Efter att min son förra året gjort ett uttag på 5000 kr ur det fondsparande vi öppnat för hans räkning, visar det sig i skattebeskedet att hela beloppet beskattats med 30%? Men hela beloppet kan ju inte utgöras av vinst, merparten måste ju bestå av vårt insatta kapital, eller? Fungerar det i själva verket så att man beskattas med 30% på alla uttag ända tills kontosaldot är nere på ett belopp som endast motsvarar insatta medel, och från och med då så skattar man inget alls på uttag? Svårt att förklara hur jag menar, hoppas att det framgår.

 

Mvh

Ekonomisk analfabet

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emil!

Det är endast vinsten som du ska betala vinstskatt på, låter konstigt att det skulle ha varit endast vinsten som plockades ut vid försäljningen?

Förstår exakt hur du menar, vad jag vet så ska det inte vara så?
Ring och fråga skatteverket?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ring bankens kundtjänst först.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-04 klockan 17:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.