Hur bidrar mina investeringar i hållbara fonder till att miljöpåverkan minskar?
Sök:

Hur bidrar mina investeringar i hållbara fonder till att miljöpåverkan minskar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn

ställde för sedan frågan: Hur bidrar mina investeringar i hållbara fonder till att miljöpåverkan minskar?

Hej.

För några veckor sedan, det var väl i slutet av 2018, tog Jan upp hur mycket vårt sparande påverkar co2-utsläpp. Det var avsnittet med biffen, bostaden, bilen etc. Det var ett bra avsnitt och jag har på senare år börjat fundera mycket på hur jag kan minska min klimatpåverkan. Nu till själva frågan.

I avsnittet fick jag uppfattningen att hur vi väljer att investera våra pengar kan vi påverka vilken miljöpåverkan vi har. Jag förstår detta i teorin, men egentligen förstår jag det inte helt i praktiken. Jag skall beskriva med ett exempel.

Jag investerar 1000kr i en etisk och hållbar globalfond. Det som sker då, med min insättning, är (som jag förstår det) att fonden använder dessa 1000kr till att köpa fler aktier enligt den fördelning fonden har. Dessa aktier kanske köps från en privatperson, en annan fond eller möjligtvis det enskilda aktiebolaget. Om aktierna köps från en annan fond eller en privatperson får ju inte företagen i sig någon del av ”min” investering, dvs jag har inte ökat deras likvida medel på något sätt. Möjligen har jag ökat värdet på deras egna aktiekapital, men det är inte säkert.

Min poäng är att det är mycket svårt att se vad min investering gör för faktiskt nytta. Om jag (och fler med mig) köpt aktier direkt av företaget hade de fått mer likvida medel för att själva investera i exempelvis elbilar eller något som minskar företagets co2-utsläpp. Om inte företaget säljer sina aktier eller exempelvis ger ut en nyemission ser jag inte riktigt hur min investering bidrar till att minska miljöpåverkan. Tacksam för djupare förklaring.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

”Hållbara” och ”etiska” fonder är en bluff. Det finns ingen forskning som visar att de gör skillnad. Inte ens i teorin. Som du själv skriver köper man aktier av andra investerare, inte av bolagen (undantag nyemission). Jag kan t.o.m. komma med argument varför man inte ska välja hållbart:

  1. Hållbara fonder är dyrare, i.e. avkastningen blir lägre. Vill du ha lägre pension?
  2. Mellanskillnaden går till bankerna och chefernas bonusar. Det bidrar till ökade inkomstklyftor i samhället.
  3. Det är moraliskt oförsvarbart. Marknadsföringen är vilseledande (”rädda klimatet”). Allt som är vilseledande ska betraktas som bedrägeri.
  4. Fonderna avviker från index eftersom bolag måste väljas bort. Ska bolagen dessutom ersättas med andra är det i princip aktiv förvaltning det handlar om. Med alla dess nackdelar.

Vill du leva hållbart ta cykeln till jobbet istället!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med CL. Etiska & gröna fonder är en ren bluff, vilket du kan läsa en del om på Morningstar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2019-01-27 klockan 12:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.