Hur bör jag investera? Tips mottages gärna!
Sök:

Hur bör jag investera? Tips mottages gärna!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Hur bör jag investera? Tips mottages gärna!

Hej!

Mitt namn är Karl och är 23 år gammal. Jobbat sedan studenten(bott hemma stora delar) och har en större summa som jag ska placera och jag våndas över hur jag ska gå tillväga. Summan är både arv och pengar jag sparat på egen hand. Totalt är det ca 700 000kr. Kommer inom något år att börja studera och kommer då bo i hyresrätt. Vill nog köpa min första bostad om 3-5 år. Det som jag våndas över är att om jag ska dela upp sparandet enligt hinkarna eller gå all-in för att i framtiden ha en sju-helsikes bra ekonomisk situation(om börsen avkastar som historiskt). Så mina tankar rent konkret är:

1. Balansera sparandet enligt:

Buffert – 20 000 – 40 000kr

Mellanrisk – 500 000 i permanentportföljen

Passiva – 140 000 – 160 000 + månadsspar

 

2. Gå ”all in” och vara långsiktig i allt.

Buffert – 20 000 – 40 000

Passiva – 560 000 – 580 000 + månadsspar

 

Alternativ 1 ger en större trygghet och kan köpa egen bostad om cirka 3-5 år.

Alternativ 2 kommer ge mig en extrem förmögenhet över tid och när jag fyller 50 skulle jag ha ca 4,5 miljon exkluderat nysparande. Skulle då kunna sluta jobba och köra utdelningsaktier eller permanentportföljen med 4%-regeln. Men om börsen skulle gå ner 30-50% blir det svårt med köpt bostad inom 3-5 år och får då ”nöja” mig med hyresrätt. Kanske även drabbar andra situationer då jag är i en ung och oviss ålder där det kan bli giftermål, barn etc inom en i dagsläget okänd tid. Ska man ta att situationen är lite halvdan med sämre ekonomi under dessa år för att ha det extremt bra senare??

Hur hade ni tänkt och strukturerat upp ert sparande? Satsat på att ha en fantastisk ekonomisk situation som 50-åring med alternativ 2 eller varit en mer ”safer” med alternativ 1? Kom gärna med andra alternativ på upplägg!

Allt gott!

Mvh, Karl

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle satsat enligt följande:

sparkonto  200 000:-

utdelningsaktier: 100 000:- i 20 väl valda aktier

investmentbolag: 200 000:- i 3 eller 4 väl valda bolag

fonder: 200 000:- i 3 olika kategorier (global, sverige och tillväxtbolag)

Fördela inköpen av aktier och fonder till en gång i månaden vid 10 – 15 tillfällen beroende hur börsen går.

Om 3 – 5 år kan du säkert låna upp 1 miljon till bostadsköpet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fyra-hinkars-principen kan vara ett bra alternativ till dem som inte vet hur börsen kommer att utvecklas i framtiden. Att investera på börsen är aldrig helt riskfritt, men med den här metoden kan man hålla risknivån relativt låg och samtidigt ha en bra möjlighet att få pengarna att växa.

Men den här strategin passar inte för alla. Den kan vara överflödig för de personer som har en speciell talang för att kunna förutspå börsen rörelser eller som har en förmåga att välja de fonderna som kommer att ha den bästa avkastningen i framtiden (utifrån Morningstars stjärnor eller på något mer raffinerat sätt). Man ska heller inte rekommendera den för de personer som tror sig besitta de här sällsynta förmågorna fast de inte vet att de inte har det (ibland är tiden den bästa läraren).

Tio procent-regeln, dvs. högst 10% aktier och resten räntor per år tills man använder pengarna, kan vara mycket användbar om man har ett bestämt sparmål. Till exempel, om man vill köpa en bil eller ett hus om fem år, då kan man ha en egen portfölj för just detta ändamål med 50% aktier och minska aktieandelen med 10% årligen tills man når sitt sparmål.

Fem år på börsen är förstås en väldigt kort tid i sammanhanget, och det finns många som tycker att om sparhorisonten är kortare än så är det bättre att ha pengarna på ett sparkonto i stället, medan andra säger att det kan vara värt risken eftersom i värsta fall kan man inte förlora så mycket. Det finns en klart större chans att på fem år går man på plus, men ingen chans att det skulle hända på varje kommande fem års period.

Om man har bra ekonomi med lite extra som man har råd att förlora, skulle jag hålla mig till reglerna och prova min lycka i lekhinken. I bästa fall och med lite tur kan det bli en trevlig bonus.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

jag personligen (med pappas hjälp) valde att planera på 100 % aktier när jag va ung (ett arv o eget sparande)  Det innebar att jag fick bo i hyresrätt, andra hands boende o inneboende  under många år. Under denna tid va även de två stora krascherna på börsen så fick vänta tills jag va 34,5 innan jag kunde köpa mej ett eget hus men då kunde jag köpa obelånat i Göteborg och det hade jag inte haft råd med i annat fall.
jag har alltid varit sparsam o aldrig tyckt  det varit någon uppoffring o helt klart värt sämre boende under många år för att nu bo i ett fint obelånat hus med bra standard.

men alla är vi olika o har olika planer för livet. Detta va bara hur jag gjort sedan ung ålder o hur det har gått.

 

stort lycka till o grattis till ditt sparande

 

// Sabina

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-05 klockan 16:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂