Hur bör man bäst spara till handpenning?
Sök:

Hur bör man bäst spara till handpenning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emelie Melin

ställde för sedan frågan: Hur bör man bäst spara till handpenning?

Hej! Jag och min man ska börja spara till vårt första egna boende. Målet med sparandet är ca 350 000-400 000. Vi har 100 000 ihopsparat att starta sparandet med och 80 000 på en fonddepå (Swedbank access mix). Tidshorisonten är ca 3-4 år och vi kommer kunna stoppa undan minst 8000 i sparande per månad framöver. Det vi nu undrar är hur vi bör hantera vårt sparande. Att bara sätta pengarna på ett fasträntekonton med ytterst låg ränta i 3 år känns inte helt rätt. Vi har kommit fram till att en del av pengarna dock bör ligga på ett just sådant konto för säkerhets skull men vi vill inte bara ha det sparandet. Har ni några tips på hur man kan tänka angående det här?

Tusen tack!

Emelie

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Till kontantinsats och så pass kort horisont skulle jag aldrig sätta in det på börsen. Jag skulle sätta det på räntebärande sparkonto.

Det är inte kul att tappa pengar några månader innan ni behöver dem. Tänk på att en börskrash kan gå fort. Det kan också vara en kortare nergång på 8-10% över en natt.

Jag hade gjort såhär:

Ta ut pengarna från fonnden i Swedbank och sätt in dem tillsammans med de 100’ ni har och fyll på med 8000:- varje månad. Kontot kommer ha ca 400’ om drygt 2 år. När det är fullt kan ni utan problem påbörja erat lånsiktiga sparande med först en buffert, sen någon av Jans rekommenderade portföljer.

Vill ni ändå placera så är tumregeln att inte placera mer än 10% i akrier för varje år ni kan låta pengarna vara i fred.

Det skull betyda att år 1. 40% aktier, 60% ränta. År 2 ombalanserar ni 30/70. År 3 20/80. År 4 10/90 eller 100/0, eller ta ut allt om ni är på plus. Ni kan också betrakta ränta ovan som ett räntebärande sparkonto, dvs av de 8000:- ni spara går 30-40% in in en billig global indexfond och resten på sparkonto. Året efter 20-30% inindexfonden och resten på sparkonto.

Lycka till,

Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-17 klockan 05:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂