Hur bör man tänka om sin tjänstepension?
Sök:

Hur bör man tänka om sin tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

ställde för sedan frågan: Hur bör man tänka om sin tjänstepension?

Hej

Jag lyssnar på er pod och tycker den är mycket bra och lärorik. Men jag skulle vilja ha ett avsnitt,som går igenom hur man bör tänka om sin tjänstepension.

Mvh Emma

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Instämmer! Många frågor finns det.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Önskar också att detta skulle tas upp i någon podd. Och ställa det i olika scenarion mot den vanliga pensionen och eget sparande på konto, börsen m.m. Olika scenarier kan ju vara att man fortsätter arbeta heltid fram till pensionen, går ner i tid efter efter 50 eller helt slutar jobba. Vad lönar sig t.ex. bäst att göra med tjänstepension och pension om man går ner i tid eller slutar jobba helt, men behöver lite tillskott. Ta av sparade pengar, sälja av från börsen, börja ta ut tjänstepension vid 55 eller pensionen vid första möjliga datum.

Arbetar du t.ex. heltid och börjar ta ut tjänstepensionen vid 55, så riskerar du högre skatt totalt, än om du väntar tills du går ner i arbete och tjänar mindre. Och har man väl börjar ta ut tjänstepensionen går det inte att pausa. Innan jag visste detta, hade jag en fundering på att börja ta ut vid 55 och investera pengarna själv. Jag tor också jag läste att det är olika skattesatser beroende på när man tar ut pensionen eller om det var tjänstepensionen.

En svår avvägning. Det är ju bara i nuet vi kan leva, och vi vet inte om vi har turen att vara såväl friska som vid liv senare om man bara lägger på hög.

En annan aspekt är ju om man vill flytta utomlands.

Så snälla Jan och Caroline, gör ett avsnitt med någon/några inbjudna. Och tack för era övriga poddar.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2019-12-05 klockan 14:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.