Hur borde jag investera 1 miljon i kontanter på bästa sätt?
Sök:

Hur borde jag investera 1 miljon i kontanter på bästa sätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael S.

Den här artikeln publicerades 2017-07-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur borde jag investera 1 miljon i kontanter på bästa sätt?

Hur borde jag investera 1 miljon i kontanter på bästa sätt?

Jag är pensionär nu och har ärvt efter en del efter min mamma, men en del kommer också från mitt arbetsverksamma liv. Jag har haft den här miljonen som en kassareserv i min firma, bara F-skatt. Hur borde jag investera på bästa sätt för framtiden?

Jag har ändå en halv miljon till kvar i kontanter till för att avsluta min firma och de periodiserar som jag har gjort. Jag har ca 1 000000 i periodiseringar som utfaller med ungefär 350 000 från nästa år och 2 därefter. Jag har tänkt att ha 600 000 i kontanter för detta. Jag beräknar att min skatt de närmaste 3 åren kommer ca 200 000 per år.

  • Hur ska jag investera pengarna på bästa sätt?

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Ledsen för sent svar. Jag säger alltid att tidshorisonten är den viktigaste faktorn när man investerar sina pengar.

  • Lång tidshorisont ( 5 till 10 år) = låg risk
  • Kort tidshorisont (mindre än 5 år) = hög risk

Om du ska använda pengarna till skatt de närmsta åren då skulle jag säga att det är bankkonto som gäller. Annars är tipset att max investera 10 procent på börsen per år du kan låta pengarna vara.

Den andra frågan som jag skulle säga är:

  • Hur vill du att din livsstil ser ut de kommande åren?

Därefter skulle jag räknat lite på kostnaden på den och sett hur mycket pengar som behövs. Räcker pensionen och uttag av pengarna så kanske det viktigaste inte är att förränta kapitalet utan att ha en fin ålderdom. Pengar är inte allt. :-)

Lycka till med ditt beslut och sparande!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade tittat på en Golden Butterfly Portfolio. 20% Large Cap, 20% Small Cap, 20% Långa räntor, 20% Korta räntor, 20% Guld.

Eller Jans variant ”RikaTillsammans-portföljen”. Finns backtesting på denna portfölj som ger en stabil och mysig avkastning varje år. Den klarar även börsras bra vilket man kan vara orolig för i dessa tider. Jag hade börjat med 50,000kr i månaden till att börja med. Känn efter. Läs på och förstå.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-17 klockan 15:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.