Hur börjar man från ruta 0
Sök:

Hur börjar man från ruta 0

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annett

ställde för sedan frågan: Hur börjar man från ruta 0

Hej

Vi som är på ruta 0 då? Som har pengar som vi vill investera men som inte vet ett jota om fonder och aktier. Jag gick så långt att jag skapade ett konto på Avanza, men många av de aktier som du hänvisar till i dina portföljer var ju inte tillgängliga för mig. Och jag har inte kunskapen att förklara varför. Så var börjar såna som jag?

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

De fonder som ingår i nybörjarportföljen och globala portföljen bland de modellportföljer som finns på denna blogg finns på Avanza. I alla fall om man struntar i guld.

Läs och lyssna på artiklarna om att komma igång med sparande och fyra hinkarprincipen.

Det jag gjorde var att jag läste artikeln om fyra hinkarprincipen här på bloggen och skapade två ISK (ett för mellanrisk och ett för långsiktigt sparande) och började månadsspara i dessa med 1000-2000 kr per månad. Det ena kontot var baserat på nybörjarportföljen (mellanrisk) och det andra på globala barnportföljen (90% aktiefonder, 10% räntefonder). Men du skulle lika gärna kunna börja med ett konto och månadsspara dit bara för att komma igång och ”klämma och känna” på hur man köper fonder och månadssparar. Sätt upp datum för ombalansering av portföljen (1 eller 2 gånger per år) så kan du lära dig om ombalansering och testa det runt det datumet.

Det jag gjorde sen var att jag räknade på hur mycket jag behövde i buffert, målsparande (respengar), mellanrisk (som försäkring om jag skulle bli av med jobbet) och ”passiva hinken” (pengar till pensionen) och började pytsa in mer i min mellanriskhink tills den nått den nivå jag ville ha. Jag har också lyssnat på Rikatillsammans-podden och Rational Reminder (kanadensisk podd) för att lära mig mer allt eftersom. Jag har också pratat med kollegor som intresserat sig för sparande.

Efter att jag kommit igång med sparandet och fått lite bättre koll på vart mina pengar tog vägen gick jag igenom alla fasta avgifter jag hade och sade upp allt som jag inte hade nytta av eller som var för dyrt och lade över det i sparandet istället.

Nu, ett par år senare, har jag en mindre buffert än tidigare (jag hade väldigt stor buffert innan), en full mellanriskhink och ett ganska stort månadssparande in i min passiva hink. Jag har också en liten lekhink med lite lösa aktier bara för att lära mig hur det funkar.

Jag kan tillägga att jag att jag aldrig hade räntefonder i min mellanriskhink, utan jag har ett sparkonto som är ”räntedelen” av 60/40-portföljen. Men det är ”finlir”.

Det viktigaste för mig var att komma igång med månadssparande och sen att få koll på min ekonomi och dela upp sparandet så att jag kan ha en plan för vilka pengar som hör vart.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För att gardera dig mot kortsiktiga utgifter, självrisk på försäkringar, ny framtand mm bör du månadsspara på den bank där du får din lön. Börja med att spara 30 % av beloppet du vill spara varje månad.

Återstående 70 % kr månadssparar du på ett ISK konto på Avanza.

När det gäller vilka fonder man ska köpa är rekommendationerna många. Ett tips gör det inte för komplicerat. Ett förslag är att köpa:

Länsförsäkringar global indexnära för 70 % av sparpengarna på ditt ISK konto.

Swedbank Robur ny teknik för 15 % av pengarna

AMF aktiefond småbolag för 15 % av pengarna

Antingen kan Avanza köpa dessa fonder direkt när dina pengar kommer in. Alternativt kan du själv gå in och köpa några gånger per år. Vill du ha det bekvämt låter du Avanza köpa automatiskt varje månad. Ring Avanza så visar dom vilka inställningar du behöver göra.

Allt snack om hinkar och ombalanseringar mm behöver du inte bry dig om nu. Det viktigaste är att komma igång. Följer du mitt råd ovan tar det ett par timmar att starta upp. Sedan kan du ägna dig åt andra saker som du tycker är roligare.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Enklast möjligt är starta månadssparande på Lysa. Då får du mycket breda globala indexfonder, en mix av räntor och aktier med viktning som Lysa föreslår, eller du själv väljer. Låg avgift.

Lyssna sedan på podens olika avsnitt om silver och guld med Eric Strand, och känn efter om det är något du vill ha (ingår ej i Lysa).

Lyssna även på avsnitt om PPM och tjänstepension och ta tag i den surdegen…

PS

Var själv helt grön tills för ett drygt halvår sedan och skaffade själv lysa + guld och silver ETF och för pensionen AP7 Såfa, respektive en billig global aktieindexfond.

DS

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är amatör på aktier o fonder men har gjort så här, tre konton på Avanza, ett med  bara investmentbolag, typ Investor, där jag köper när jag tror det gått ner, ett med lite blandade aktier o fonder köper på placeras råd, ett med bara teknikfonder. Jag månadsspar på Avanzas, ”buffert konto” och för över från detta när jag vill köpa ngt. Följer ”Privata Affärer” och ”Placera” för att lära mig!

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du är nybörjare så kan du använda min strategi som kallas 5-års-momentum.

 

Det betyder att du listar upp alla fonder och sorterar dem på bästa avkastning under de senaste 5 åren. Då får du med fonder som klarat de senaste 5 årens turbulens och du sorterar bort alla fonder med dåligt avkastning.

Här är länken till Avanza: https://www.avanza.se/fonder/lista.html?sortField=developmentFiveYears&sortDirection=DESCENDING&selectedTab=development

Välj fond uppifrån och gå neråt i listan, spara minst 1000 kr i varje fond innan du tar nästa. Det är ofta en minimiinvestering på 1000 kr i många utländska fonder.

Du bör välja minst 7 fonder (enligt Avanzas egen statistik över de som lyckas få bäst avkastning) Jag själv rekommenderar ca 10 fonder och maximalt en fond från varje fondförvaltare, då har du mycket bra riskspridning.

Dessa toppfonder är mycket stabila i sig, då de ofta hängt kvar i toppskiktet i många år.

Stäm av en gång per månad att de fonder du har i din portfölj är toppfonderna i listan, så kommer du sannolikt få en riktigt bra avkastning.

Skit i alla former av indexfonder, de har samma risk som toppfonderna men indexfonderna avsevärt lägre avkastning. Räntefonder ger bara låg avkastning.

Fonder som placerar kapitalet i aktier brukar ha bättre avkastning än råvarufonder, räntefonder, eller normala indexfonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Conny

Mycket uppfriskande kommentar. Indexfonder och räntefonder är inget för mig heller. Lysa och ombalanseringar kan andra syssla med. För kortsiktiga utgifter sparar jag på bankkonto.

Jag köper högavkastande aktivt förvaltade fonder. Jag har några globala fonder, någon småbolagsfond, någon teknikfond och några asienfonder. Normalt mellan 5 och 10 fonder. Globalfonderna är tillsammans ca 50 % av innehavet.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-24 klockan 09:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.