Hur börjar man leva av portföljen?
Sök:

Hur börjar man leva av portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kapitalisten

ställde för sedan frågan: Hur börjar man leva av portföljen?

Det är mycket snack om hur man ska göra för att bygga upp en portfölj. Men säg att det har gått 20 år och jag har nått min målsumma och vill använda mina kapitalinkomster för att fylla ut min svaga lön.

Hur gör man detta på bästa sätt?

Min första tanke är att man alltid bör ligga fullinvesterad och använda 50% av utdelningen (gällande genomsnittlig direktavkastning för den fond jag har) som lön och den andra 50% återinvesteras.

Så om börsen går ner 30% då har jag alltså fått en ”löneminskning” med 30% det året.

 

Då inser jag att man behöver en buffert som kan täcka upp inkomstbortfallet det året. Alltså inte hela förlusten av kapitalet, utan endast förlusten av halva ”utdelningen” eller direktavkastningen.

 

Hoppas ni är med på hur jag menar. Hur ser en rimlig uttagsstrategi ut?

 

60/40 portföljen, kan man lite förenklat säga att det representerar 4% uttag per år under 10 års tid. Börsen kan alltså ligga nere 10 år innan jag behöver sälja fler fondandelar? Eftersom jag förmodligen inte vill köpa fler aktier eftersom jag befinner mig i en avvecklingsfas.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag menar. Om du äger aktierna direkt så får du ku en utdelning ändå även om kurserna skulle gå ner tex 30%. Och utdelningarna är din ”kapitalinkomst”.

Detta gäller ju även om man har fonder och ma borde därför kunna sälja av den delen manuellt och använda som lön även vid större nedgångar. Att ha den räntebufferten är väl mer skadlig än nyttig på lång sikt?

30% är mycket, i ett sånt läge kan det vara bra att ha lite buffert redo kanske.

Men en vanlig standardavvikelse borde man väl klara av i löneminskning ett enskilt år?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Det finns en jättebra artikel som Jan skrivit om detta.

https://rikatillsammans.se/uttagsstrategier/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Rekommenderar också denna artikeln ovan!

  Man måste också tänka på att bara för att aktiekurser har gått ned med 30% så menas inte det att utdelningarna måste sjunka!
  Så att räkna med att utdelningarna ska sjunka med 30% om kurserna sjunker kanske inte rimligt?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-31 klockan 01:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.