Hur byter jag Pension?
Sök:

Hur byter jag Pension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Hur byter jag Pension?

Hej,

Har börjat titta över min pension. Av det jag hört i Rika Tillsammans podden så bör man ha det statliga alternativet ”Såfa” eller ”Sjunde ap-fonden”. Men vad/vart ska jag ha den? När jag loggar in på ”minpension.se” så ser jag ju en massa olika alternativ. Allmän pension, Tjänstepension, Privat osv. Vet att jag har gjort ett val någon gång i tiden men minns inte till vad eller varför. Brydde mig inte så mycket tidigare. Så jag ser inte Såfa eller Sjunde ap-fonden någonstans. Loggar jag in på min bank (Swedbank) så ser jag att jag har ett pensionssparande från min arbetsgivare som är: ”Avtalspension SAF-LO”. Hur går jag tillväga rent praktiskt om jag vill byta till Såfa eller Sjunde ap-fonden? Och i vilken del av pensionssparandet ska jag ha den?

Mycket tacksam för svar

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Alternativet ”AP7 Såfa” går endast att ha i PPM, denna hittar du på pensionsmyndigheten.
Där kan du då, om du inte har bytt, se AP7 Såfa under dina fonder.
Om du inte kan se den där, så har du bytt tidigare, då är det väldigt enkelt att välja tillbaka, finns till och med nån snabblänk där som säger ”Byt till AP7 Såfa”.

I din avtalspension SAF-LO (tjänstepension) kan du göra vissa val, du kan välja mellan en traditionell försäkring eller fondförsäkring, en traditionell är ett säkrare alternativ som ger dig en viss pensionsgaranti och en fondförsäkring ger möjligheten till större avkastning då du kan välja lite mera fritt.
Du kan även välja var du vill ha pengarna, t.ex AMF, Folksam, LF mm.

Så, AP7 Såfa i PPM och för att få bäst avkastning på tjänstepensionen så ska du ha en fondförsäkring.

Hoppas du blir lite smartare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-28 klockan 20:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.