Hur definierar ni "entreprenörskap"?
Sök:

Hur definierar ni "entreprenörskap"?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mathias Olsson

Den här artikeln publicerades 2017-05-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur definierar ni "entreprenörskap"?

Min egen definition av ”entreprenörskap” är följande:

 1. som entreprenör ser man ett behov på marknaden och man skapar där efter ett varumärkeslöfte som ska uppfylla marknadsbehovet.
 2. som entreprenör stiftar man sedan ett AB. Antingen med eget kapital eller tillsammans med delägare.
 3. som entreprenör arbetar man inte i bolaget, såvida man inte är unikt kompetent och kvalificerad för uppgiften som ska genomföras (precis som när man söker anställning hos en arbetsgivare måste man själv ha en anställningsprocess för sig själv i det egna AB. Är jag den mest kvalificerad personen för någon typ av operativ roll i detta bolag jag nu är med och grundar? Ifall nej, nöj dig med ägarskapet enbart. Var en aktiv ägare eller en passiv, vilket som).
 4. en entreprenör tillsätter från dag ett en professionell styrelse (i e med hjälp av en ”executive headhunter” firma). Styrelsen utser en VD o s v. En äkta entreprenör gör det rätta från dag ett – få in specialister som kan något.
 5. en entreprenör förstår att produkten är sekundär till varumärkeslöftet. Varumärkeslöftet styr vilka produkter man utvecklar eller attraherar till bolagets produktutbud. Varumärkeslöftet är bolaget existensberättigande. Dess själ, om ni så vill.

Detta är hur jag ser på ”entreprenörskap”. Entreprenörskap är, för mig, inte en fråga om en egenföretagare som gör exakt allt själv och som på något sätt är Stålmannen. Sådana personer är inte, enligt mig, entreprenörer. Att vara entreprenör handlar om att räkna sig själv som aktiv ägare som via specialister och ett tydligt varumärkeslöfte ämnar lösa samhälleliga problem på ett kommersiellt sätt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag ser på entreprenörskap som ”förmåga att få saker och ting gjort”. Sedan tycker jag engelskan har bättre distinktioner än svenskan i det här området. Där skiljer man tydligt på:

 • Business owner
 • Business operator

Det vill säga vem som äger företaget och vem som driver företaget, precis som du. Jag håller med dig att de flesta – inklusive jag själv – har fler än en gång (och fortfarande) sitter i fällan att vara stålmannen. För mig är det en träning att kunna ta steget från det ena till det andra. Jag tror ju fortfarande delvis att ”gör jag det så blir det gjort”.

Tack för tankeväckande frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tror att en hälsosam inställning är just ”anställningsprocessen”. Om man inte kan vara ärlig mot sig själv gällande huruvida man genuint är meriterad för någon som helst typ av operativ roll i bolaget (och detta är något som super rika familjer gör i sina egna bolag. Är inte barnen meriterade eller intresserade, då får de söka sig utanför familjekoncernen. Vissa utbildar även barnen inom bolaget för att den vägen göra de meriterade för operativa roller inom det egna familjeföretaget) så låt headhunter firman (”bemanningsfirma”) ta dig igenom en sådan anställningsintervju för samtliga operativa positioner som ska fyllas inom ditt nystartade AB. Säg åt headhuntern att behandla dig som vilken arbetssökande som helst. Och låt denne få agera fritt där efter också, ändra inte spelreglerna för att ”Egot” blir sårat. Det är för ditt eget bästa. Att vara lyckad affärsmän kräver att man kan koppla bort känslorna och vara högst rationell (vissa skulle kalla det ”att vara kylig”). Man gör detta för sitt eget, och senare även, för de anställdas bästa, aktieägarnas bästa, leverantörernas bästa, långivarnas bästa o s v. Fråga er själva: som investerare, vem vill ni investera i? Solo show eller grupp av specialister med hög meritkvot? Svaret är ganska givet, eller hur? Bygg era bolag på samma sätt. Då attraherar ni kapital mycket enklare. Flertalet (jag inkluderad) vill vara med på eliternas team, inte på hemma snickarens team.

  Varför är så fåtalet framgångsrika bolagsägare? Svaret ser ni ovan. Hur många stöter ni på dagligen som är rationella och känslomässigt behärskade? Fåtalet bör vara svaret. De flesta är offer för livet och det är alltid någon annan som är problemet. Den ”gubben” fungerar inte om man ska bygga entreprenöriella bolag. Därför är det så fåtalet som lyckas och/eller försöker sig på att bygga bolag av entreprenöriellt mått. Detta är också anledningen till att det finns så fåtalet super rika familjer som överlever i generationer (i e Rothschild, Wallenbergs, Bonniers m fl). Detta är inte orättvisa, detta är meriter och rationell och känslomässig kontroll. Inte av andra människor – av sig själv. Kontroll över sin egen känslovärld är början på allt (man brukar ju säga ”hur kan man styra andra om man inte ens kan styra sig själv?”). Oavsett om det gäller pengar eller prestationer på hög nivå i andra fält i livet. Att ha förmågan att koppla på bort känslor som bara sätter hinder för en (i e att inte se vad som behöver göras för att optimera och förbättra det som så uppenbarligen behöver förbättras)?

  Personligen har jag inga problem med att delegera ut till folk som uppenbarligen är mer meriterade än mig för en specifik uppgift. Jag tror på meritokrati, inte nepotism eller kvotering (detta horribla koncept). Jag tror med 100% övertygelse på att om man vill få fördelar i livet – se då till att vara den mest meriterade för jobbet. Endast när någon blir diskriminerad baserad på icke-meritokratiska beslut har man rätt att klaga. Alla vinner på att rätt person placeras på rätt position. Det är rättvisa. För alla inblandade.

  Slutligen, entreprenörskap är ”team work”. man går ihop som ett team och skapar historia med varumärkeslöftet som det stora svaret på frågan ”varför?”. Det är något vackert i detta. Ägarna och lånefinansiärerna går in med pengar för att stötta smarta styrelsemedlemmar som i sin tur hittar en VD med eldsjäl. En VD som i sin tur bygger upp en ”familj” av specialister av varierande grad och varianter som alla går in för varumärkeslöftet som i sin tur sätter ramarna för kulturen i bolaget. Tänk vad ett sådant bolag kan åstadkomma? Tänk hur många specialister ett sådant enskilt bolag kan anställa. Se på IKEA, Se på H&M, Se på alla dessa bolag som en gång i tiden skapades av entreprenörer som insåg samma sak som jag har skrivit ovan – att det är en fråga om att göra mindre själv och istället ge smarta specialister en chans att skina. Att ge så många människor en inneboende stolthet av att vara med om något stort (i e titta på Elon Musk och dennes Tesla och så många andra bolagsbyggen. Han är en extremt inspirerande person, i mitt tycke. Han har givit en massa specialister varumärkeslöften att leva upp till. Att vara stolta över. Bolag som verkligen förändrar världen) En bra ledare låter ljuset skina på teamet av specialister, för det är där entreprenörens förmögenhet kommer ifrån. Jag pratar inte bara om pengar utan även om stoltheten i att ha varit med och föda fram ett bolag som gör så mycket bra för andra. Om man då gör allt själv. Bär alla hattar själv. Då missar man allt det där och samhället missar chansen att dra nytta av genialiteten som ett sådant bygge skulle ha bidragit med.

  Den stolthet du, Jan, känner inför Better Globe (och även jag för övrigt, annars hade jag inte varit finansiär och delägare av träd via Better Globe) och många gånger har visat här på bloggen, det är vad en entreprenör i själva verket bör syssla med aktivt som en del av sin roll som ”aktiv ägare. Det här med att vara ambassadören för bolaget. Detta tror jag på. Om man då samtidigt klarar av anställningsintervjun för någon operativ roll, där utöver (så som Elon Musk uppenbarligen har gjort. Många anställda i Tesla och SpaceX har sagt att han är väldigt smart i ingenjörsfrågor), så mycket bättre. Ifall inte, acceptera det. Det blir bäst för bolaget så.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias funderar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-03 klockan 18:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.