Hur deklarerar man försäljning av en guld ETF?
Sök:

Hur deklarerar man försäljning av en guld ETF?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Hur deklarerar man försäljning av en guld ETF?

Är det någon som har erfarenhet av att deklarera försäljning av guld ETF? Lämnas kontrolluppgifter till skatteverket vid försäljning av ETFS Physical Swiss Gold (GZUR) och ETFS Physical Gold (VZLD)? Om inte, är det bara att redovisa försäljningsbelopp + courtage eller är det något mer att tänka på här?

”En ETF behandlas på samma sätt som en vanlig fond. Detta innebär att det finns två olika kategorier: räntefonder och övriga fonder. Fondbolaget/banken ska lämna kontrolluppgift på vinst eller förlust. Om uppgiftslämnaren inte kan räkna ut vinst och förlust ska i stället uppgiftslämnaren lämna uppgift om ersättningsbeloppet vid försäljning. I dessa fall får du själv beräkna ditt genomsnittliga omkostnadsbelopp och räkna ut din vinst eller förlust.”

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Simon!

Ligger ETF:en i ett ISK så behöver du inte deklarera, skulle den däremot ligga i en depå så bör det vara förinskrivet av banken i deklarationen, annars kan du lätt begära ut en K4-blankett från din bank som då kommer ange all info du behöver för en deklaration.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-29 klockan 09:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.