Hur dramatiskt ändras bolåneräntan?
Sök:

Hur dramatiskt ändras bolåneräntan?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björnen

ställde för sedan frågan: Hur dramatiskt ändras bolåneräntan?

Det pratas ofta om att binda bolånet för att minska risken. Som ett skydd mot att räntan stiger så mycket att man inte har råd att bo kvar.

Hur dramatiska förändringar av räntan är egentligen rimligt? Hur snabbt kan jag bli överraskad? Det är ju inte bara jag själv som ska bli överraskad, även alla banker måste bli överraskade, annars hade jag ju kunnat se den annalkande räntehöjningen på deras långsiktiga räntesatser?

Varför inte välja 100% rörlig ränta tills jag ser att bankernas långsiktiga räntesatserna börjar stiga mot en nivå som närmar sig gränsen för vad min ekonomi klarar av?

I dagsläget känns det som att det krävs en oförutsedd samhällskollaps för att räntan skulle ha ändrat sig så dramatiskt som upp till 5% om ett år.

På 90-talet rörde sig bolåneräntan rejält. Nån som vet hur bankernas bindningsräntor såg ut då? Var det lönt att binda räntorna då eller hade bankerna tagit till rejäl marginal?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bankerna gissar inte. Bankerna lånar i sin tur upp pengar på den internationella kapitalmarknaden. Förenklat sett. För de kunder som vill låna pengar med 5 års bindningstid, så ger banken ut en en obligation med 5 års bindningstid med fast ränta. Bankens förtjänst per år är därmed i princip den samma oberoende vilken bindningstid som kunden väljer.

Banken är väldigt förtjust i om kunden väljer bunden ränta, men av två andra orsaker.

Kunden är uppbunden under lånets löptid och kan ej byta bank.

Det är betydligt enklare och därmed billigare för banken med bunden ränta. 5 års bindningstid innebär en upphandling för banken. Rörlig ränta onnebär upphandling var tredje månad i 5 år vilket blir tjugo gånger i stället. Tacka sjutton för att banken lovordar bundna räntor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ps. Jag delar din analys för övrigt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är väl just det oväntade man försäkrar sig mot (låter någon annan ta ränterisken) genom att binda sin ränta. Skulle samhällsekonomin tuffa på som vanligt, vilket den ju oftast gör, så är det ju lätt att räkna på vad det kostar att binda alternativt vad du kan tjäna. Men det är ju svårt eftersom framtiden per definition är okänd. Men det är ju en fråga om vilken risk din ekonomi kan ta. Har dock inte så mycket att tillföra vad gäller hur snabbt det kan gå upp eller ner.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-29 klockan 07:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.