Hur får man reda på vad man investerar i exakt - Ge tips och råd
Sök:

Hur får man reda på vad man investerar i exakt – Ge tips och råd

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Hur får man reda på vad man investerar i exakt – Ge tips och råd

Hejsan!

Jag har precis kommit in i situationen där jag börjat tänka på min framtida ekonomi och har därmed tänkt ta tag i saken och börja investera. Det som jag dock undrar över är hur gör man för att på bästa möjliga och bekvämaste sätt ta reda på vad det är man exakt investerar sina pengar i?
När man väljer en fond kan man ju kolla vad som finns i den och i vilka företag som ens pengar kommer att investeras i, men låt oss säga att det är stora företag vi talar om som sysslar med många tjänster och varor, hur gör man för att reducera riskerna utifrån omvärldsombildningar? Nu står vi ju t.ex. inför en omväxling i energiproduktion. Kommer inte detta gör att tidigare fonder som gått bra riskera att inte göra det och är dagens investerare tillräckligt insatta i detta?

För att förtydliga det jag undrar över.
1. Hur tar man lättast reda på vad ens pengar faktiskt investeras i?
2. Bör man ha detta i åtanke när man ska välja fonder som tidigare gått bra men där investeringarna ligger i det som kan anses gammalt och som ska sållas bort?

Hoppas min frågeställning är tydlig och tack på förhand för eventuella svar.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En globalfond ger en mycket stor spridning där bl a fossila bränslen ingår. Men det är ju inte så att t ex olja utgör en avgörande post i en globalfond.

Tyvärr går det inte att aktivt välja bort ”omoderna investeringar” i breda fonder, i sådana fall får du aktivt välja enbart de fonder du tror har en bättre framtidsutsikt. T ex IT, medicinsk teknik och så vidare. Men dessa är spjutspetsfonder och risken är avsevärt större, inte minst för att de är så väldigt smala jämfört med en bred globalfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret! Jag har upptäckt att det kommer bli väldigt krångligt att inte gå emot mina egna principer för påverkan och hållbarhet, samtidigt som jag givetvis vill göra så att mina pengar förvaltas på bästa möjliga sätt utifrån ett ekonomiskt perspektiv.
  Jag försöker nämligen leva mera ”grönt” och det på alla plan i livet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Det finns ju några globalfonder som aktivt väljer bort investeringar i fossil energi, vapen och tobak etc. T.ex. Spp global plus. Finns även flera olika hållbarhetsbetyg för fonder. Det kanske kan vara något att kika på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

1. Genom att köpa enskilda aktier istället för fonder. Då får du lättare att hålla koll på vad dina investeringar sysslar med.

2. Nja. Grejen är att ingen kan veta säkert. Och att marknaden redan har riktat in sig på att företag som sysslar med ”ny” teknik är framtiden, så dessa är väldigt högt värderade, t.ex. Google och Tesla. Värderingarna där bygger på en förväntan om en ytterst positiv utveckling för företagen. Om denna utveckling uteblir, eller bara blir lite mindre positiv, kommer aktierna att rasa i värde.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-13 klockan 17:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.