Hur fasar jag in en större engångsinsättning?
Sök:

Hur fasar jag in en större engångsinsättning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Hur fasar jag in en större engångsinsättning?

Hittills har mitt sparande bara bestått i amortering av huslånet. Nu kommer jag ärva en del pengar och planerar därför att placera dessa. Jag är inte tillräckligt intresserad för att orka sköta det själv, så jag tänker sätta allt i Lysa (”fondrobot”). Horisonten för sparandet är 10-15 år. Jag kommer därför lägga mer pengar på aktier än räntepapper, kanske 70/30.

Det fina med månadssparande är att man köper aktier/fonder i både ”toppar” och ”dalar”. Nu kommer jag göra en engångsinsättning som motsvarar 5-10 års månadsinsättningar. Det gör att utfallet påverkas kraftigt av om aktiemarknaden nu ligger på en topp eller i en dal. Jag funderar därför på hur jag ska bli av med den osäkerheten.

En lösning jag funderat på är att sätta in engångsbeloppet i ett konto (fortfarande på Lysa) som är betydligt mindre aktier än räntor (20/80?) och att sen föra över till 70/30 över en längre tid (några år) för att på så sätt få ett mer ”genomsnittligt” ingångsvärde på aktiedelen.
Verkar det smart?
Tacksam för kommentarer.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har också haft ett större belopp som skulle föras över från bankkonto till portfölj. Jag började med att sätta upp ett månadsspar (betydligt mer än mitt vanliga månaddspar) som skulle ta 2 år för att äta upp hela beloppet, bara för att komma igång istället för att vela (att sätta in en klumpsumma ska vara statistiskt bäst, men om jag velar och det inte blir av är det dåligt tänkte jag). Sedan har jag beslutat mig för att lägga in pengarna snabbare, så jag har satt in en större del i början av kvartalet och sätter in resten så att allt är inne inom 1 år och justerar sedan månadssparandet. Anledningen till att jag ändrade mig var att jag blev ”klar” med min plan för hur jag vill placera pengarna. Jag följer 4-hinkarstrategin och eftersom det mesta av pengarna går in i min mellanriskhink nu, så känns det ändå ganska tryggt. Nu när jag har en plan för hur stor del av pengarna som ska ligga var så känns det mindre känslosamt och jag kan bara följa systemet. Jag kan tillägga att jag började spara (annat än sparkonto och bolån) först för ett år sedan, så jag är fortfarande nybörjare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar!
  Kul att även du, ”En annan Per” tänkte likadant.
  Jag tror att jag kommer göra precis som du – sikta på att rampa upp i två år, men tröttna och köra över summan fortare. : )

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tiden är den viktigaste faktorn. Ha pengarna exponerade under så lång tid som möjligt för att öka sannolikheten.

Själv vågade jag inte smälla in mitt startkapital på ett bräde. Bestämmde mig för att skala in under två år. Är fortfarande inte fullinvesterad. Med facit i hand har jag förlorat på den strategin. Dock så fick jag inte kalla fötter förra året utan fortsatte lugnt skala in. Även det förlorade jag på. Eftersom med facit i hand var det guldläge att gå all in. Men det är lätt att se i efterhand…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker att ditt beslut var rätt även om utfallet blev ”fel”.

  Ett exempel. Du tar alla dina besparingar och går till casinot. Satsar du på Rött fördubblas ditt kapital och satsar du på Svart förlorar du allt.

  Du satsar på Rött och fördubblar ditt kapital. Var ditt beslut därför rätt? Nej, givetvis inte. Du utsatte dig för en alldeles för stor risk.

  Att sprida ut sina insättningar är en form av försäkringspremie. Har du den ekonomiska och mentala styrkan att ta en nedgång på kanske 30 procent så sätt in allt på en gång. Om inte, så fortsätt med månadsinsättningar.

  Om jag går till mig själv: För 30 år sedan var det månadsinsättningar som gällde. Idag med en betydligt bättre ekonomi, har jag betydligt lättare att göra en engångsinsättning.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Tack för era svar/kommentarer Star och Nestor.
  Vi verkar vara överens om att man ska sprida insättningarna över tid om man vill minska risken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-26 klockan 09:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.