Hur följer jag utvecklingen på börsen?
Sök:

Hur följer jag utvecklingen på börsen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sanna

ställde för sedan frågan: Hur följer jag utvecklingen på börsen?

Hej, här kommer en riktig nybörjarfråga. Hur följer jag utvecklingen på börsen? Exempelvis hur mycket börsen har fallit från toppen? I tidningar etc så ser man ju bara senaste dagens utveckling samt årets utveckling.

Jag skulle bli så glad över ett inlägg med exempel på hur man går till väga för att analysera börsens utveckling. När man ex säger att börsen har fallit 10% vad innebär det, 10% i förhållande till vad? Och vilket index tittar man på?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns flera sätt, men ett exempel är följande metodik:

  1. Kolla upp världsindex topp till exempel här hos Avanza: https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/155324/dj-world-index
  2. Sätt tidshorisonten så att den senaste toppen syns, i detta fall räcker det med kort horisont men jag brukar ta 3 år. Där kan du se att toppen är 13e januari och står på: 444.09
  3. Notera vad den senaste kursen för indexet är. Just nu är det värdet: 355.66
  4. Nu när du har högsta och nuvarande värde är det ju bara att köra: 355.66/444.09 = 0.80 så just nu står världsindex i 80% av den senaste toppen och min slutsats är att den har gått ner 20% från den förra toppen.

Inte säker på att det är så här man räknar och det finns kanske något bättre sätt men här har du i alla fall en metodik att få en känsla för hur vi ligger till…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-09 klockan 14:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.