Hur förbereda sig för nästa krasch?
Sök:

Hur förbereda sig för nästa krasch?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter Dennbrink

ställde för sedan frågan: Hur förbereda sig för nästa krasch?

Innan finanskrisen 2008 fick jag en magkänsla att det skulle komma en krasch. Den baserades på inget annat än en kontinuerlig uppgång som då hade pågått i många år. Allt går ju i cykler och när det gäller börsvärde så är det ju väldigt tydligt, oavsett vad som är triggern. Det är bara att titta på index över decennier, ett väldigt tydligt mönster som går i cykler och som definitivt späs på av rena psykologiska effekter (apropå bubblors olika faser).

Jag sålde alltså allt mitt sparande i aktier och fonder innan kraschen 2008. Placerade allt i räntefond, det kändes bara tryggare. Sen kom kraschen några månader senare. Under det kommande året så hade jag en fantastisk tillväxt på pengarna i räntefonden. För en gångs skull gjorde jag rätt!

Nu är min magkänsla där igen. Snart 10 år av värdeökning på börserna. Många sitter på stora uppbyggda värden genom åren och i medier spekuleras det hur länge det kommer fortsätta. Det är klart det kommer en kraftig nedgång, oavsett trigger. Frågan är bara när och den psykologiska effekten när det börjar gå utför ska inte underskattas.

Min fråga är denna:
Låt oss säga att jag tror att en ny krasch kommer inom 6 månader, hur borde jag då investera mitt sparande?
Räntefonder? Isåfall vilken typ av räntefond? Hur resonerar du själv inför större nedgångar med dina aktier?
Är du så pass långsiktigt att du bortser från dem, eller försöker du förutse och parera?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är kanon att du lyckades pricka in kraschen för drygt tio år sedan!

Börsen är säkert högt värderad just nu, men kraschen kan ju komma efter flera år eller avsevärt kortare tid än så. Jag tror inte det är möjligt att alltid pricka rätt. I ett långt perspektiv har ju börsen ändå alltid återhämtat sig med råge så personligen skulle jag inte dra mig ur börsen nu bara för att den är högt värderad och värdeförhöjningen till en stor del kan härledas till förväntningar som investerare har.

Jag kommer att fortsätta som om inget hänt. Möjligen köper jag till mig extra aktiefonder när dessa blir väldigt billiga :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag kör allt i LF Global index 100%. Köper månadsvis som vanligt. Det är mitt båthamn jag kommer att sitta i långsiktigt.
  Mvh.jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke778

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är ju omöjligt att veta något om fortsättningen på den här börsresan men jag har det mesta idag på banken till 0.7%ränta. Min långsiktiga plan är att månadsvis flytta över pengar till blandfond  för behov om 4 år och lite mer riskfyllda fonder o aktier på 7-8 års sikt. Samtidigt ha kvar pengar på banken för de närmaste åren. Frågan är om jag också skall ha en pott på vp konto med spiltan räntefond och högräntefond. Mer osäker på den punkten. Tilläggas bör att min fördelning bank 60% / 40% fonder. Det hör till saken att jag är 70+ och stöter o blöter mitt upplägg.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-13 klockan 22:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.