Hur fördela ITP val?
Sök:

Hur fördela ITP val?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stina

ställde för sedan frågan: Hur fördela ITP val?

Är 25 år och ska nu göra mitt ITP1 val. Hos collectum är man tvingad att ha 50% i en ”traditionell försäkring” och de andra 50% får man lägga i en fond.

Jag funderar på att lägga 50% i AMF eller i Alecta traditionell försäkring

Om jag förstått det rätt så är SPP bästa valet när det gäller val av fond

Jag som inte kan någonting om det här har bara läst mig till dessa förslag på nätet, via bla. gammal information från Claes Hemberg. Har ni här några rekomendationer?

Mvh

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Stina!

Jag själv ska välja i ITP, men i ITP2 som är lite annorlunda jämfört med ITP1. Däremot finns det vissa saker som är lika. Jag har också hjälpt min fru att välja i ITP1.

Låt oss ta som exempel att du kommer få 1000:- i tjänstepension per månad från din arbetsgivare som du ska placera. 50% av det MÅSTE du placera i en s.k. traditionell försäkring och där skulle jag välja Alecta. De har låga avgifter och har historiskt haft bra avkastning. De resterande 50% får du själv styra över och då tycker jag du ska välja en fondförsäkring hos SPP och lägga allt i deras SPP Aktiefond Global (bra billig basfond för långtidssparande). Avgiften är 0,18% via ITP. Den täcker drygt 1700 bolag över hela världen.

Du kommer slippa ombalansera varje år och du får bra genomsnittlig avkastning på lång sikt. Jag har gjort precis som ovan till min fru och jag kommer göra likadant själv i min ITPK (som den valbara delen kallas i ITP2).

Sannolikheten att du slår en globalfond med egna val av fonder är liten tror jag, i alla fall på nästan 40 års sikt.

OBS: Om du väljer SPP måste du själv logga in hos dem och byta från deras så kallade entrélösning till deras globalfond.

Sen är det bara att låta det tugga på och tiden får göra sitt.

Om du planerar att spara själv i fonder vid sidan om så finns det tonvis med info om hur man kan göra. MEN, jag vill ändå ge ett tips på vägen. Ha merparten av tid långtidssparande (10-15 år) i en billig global indexfond. Sätt av 10% av din nettoinkomst där varje månad och låt det mala på och låt tiden verka för dig. Du har världens chans att bygga ett bra kapital för framtiden. Har man väl börjat och vant sig vid att man har 10% mindre att röra sig med så tänker man inte på det till slut.

Jag sparar allt i 100% Länsförsäkringar Global indexnära (ISK till mig, barnen och tjänstepension). Där det inte finns (SEB, SPP) så blir det motsvarande global indexfond hos dem, fortfarande 100%.

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Efter senaste upptäckten att LF Global har en produktavgift på 0,35% så håller jag på att buta till SPP Global som har en produktavgift på 0,33%. SPP har lite mer Asien och fler bolag än LF. Robur har en bra fond också som följer samma index som LF, men har bara en produktavgift 0,25%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Nu har de gjort en ny upphandling, så nya bolag o nya fonder, någon som har några tips ? Iptk 2018

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik J
 3. Vit pil

  Jag kollade lite snabbt vad som kommer och det enda tillägget är Movestic som kommer in, AMF åker ut verkar det som.

  Jag kommer ligga kvar i SPP med deras Aktiefond Global A som via ITP-avtalet kostar 0,18%. Det är en global indexfond med 2000 bolag och 10% Asien.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Det ser ut som om avgiften för SPP Global via ITP är 0,3%, har den höjts från 0.18% som nämns ovan?

Jenny

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-28 klockan 13:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.