Hur fördela månadsspar?
Sök:

Hur fördela månadsspar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carolin

ställde för sedan frågan: Hur fördela månadsspar?

Hej!

Är ny både här på bloggen och på det här med fonder och investeringar, så det är mycket frågor som dyker upp. Framförallt gällande det här med månadssparande. Hur ska man fördela pengarna i början när man startar från 0?

Om man har både långsiktiga och kortsiktiga mål, hur ska man tänka då? Jag och min man har länge slarvat med månadssparande, men när vi nu är nyblivna föräldrar känner vi att det är dags att ta sig i kragen och styra upp ekonomin ordentligt.

Vi har idag ingen buffert alls, men vi båda tjänar ganska bra och räknar med att kunna spara 20\’-30\’ i månaden när vi båda jobbar fullt igen. Just nu när den ena av oss är föräldraledig har vi bara möjlighet att lägga undan 5000 + halva barnbidraget, som vi sparar åt vårt barn.

Vi har nyligen köpt en bostadsrätt och har ett lån på lite drygt 2 000 000 som vi amorterar 3300 kr/mån på. Utöver det lite studielån, annars är vi skuldfria och utan krediter. Vi har som mål att kunna köpa eller bygga ett hus inom en nära framtid (4-5 år).

Samtidigt kommer vi behöva köpa en ny bil inom en 2-årsperiod och dessutom vill vi gärna göra lite renoveringar i nuvarande lägenheten (för totalt ca 100\’) om det kan öka värdet på lägenheten en aning och också ha lite pengar till semestern.

Viktigast av allt är dock att bygga upp en buffert, samt fortsätta spara till vårt barn.Hur ska vi tänka kring fördelningen av sparandet? Ska vi portionera ut sparandet i olika former (fonder, amortering, framtidskonton) eller ska vi spara allting i en klump och investera sedan? Vilka former passar till vilket mål? Och vad är egentligen en rimlig summa att spara till sitt barn?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

De frågar du ställer har Jan skrivit om tidigare, tror artiklarna kan besvara dem bättre än vad jag kan. Hoppas det hjälper!

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Spara till barnen i fem enkla steg

Gällande exakt hur mycket man ska spara till barnen på har Jan (bl.a. i samband med att boken skrevs) kommit fram till att man inte heller ska spara ”för mycket” till barnen, så utgå från hur mycket till barnsparandet som är rimligt för er och känn inte att ni måste lägga den största delen på den.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-30 klockan 21:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.