Hur fördela sparande utan klart mål eller tidshorisont
Sök:

Hur fördela sparande utan klart mål eller tidshorisont

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Hur fördela sparande utan klart mål eller tidshorisont

Hej

Jag har nu bestämt mig för att en gång för alla ta kontroll över mitt sparande och se till att pengarna jobbar effektivt. Mitt problem, nu som förut, är att jag varken har klara mål eller tidshorisonter för sparandet.

Nuvarande fördelning, totalt ca 300 000kr: 110 000kr bankkonto

187 000 kapitalförsäkring (är i process att köpa ut)

10 000kr Lysa 77% räntor 23% aktier

Med att jag inte har något mål menar jag att det inte finns några planer på stora inköp. Jag och sambon trivs i hyresrätt och kommer söka oss vidare till en annan hyresrätt. Vi planerar barn inom 2-3år, men jag tror vi kan klara det med nuvarande månadslöner+kontobuffert.

Samtidigt känns det inte helt ok att stoppa in allt i en portfölj a la Globala barnportföljen och sedan vänta på pensionen, då saker trots allt kan hända på vägen. Hamnar vi tex i en situation där vi inte får tag på ny hyresrätt och ”måste” köpa så är mitt sparande kontantinsatsen vi behöver. Jag har ett yrke där inkomsterna förmodligen kommer vara oregelbundna och låga, så buffert är alltid bra att ha. Men vad är en rimlig nivå? Speciellt när förutsättningarna kan komma att ändras inom de närmsta åren.

Delarna jag tänker mig är en del ren buffert på bankkonto, en del nybörjarportfölj, en del globala barnportföljen. Men hur stor bör varje del vara? Är det någon idé att även ha en fjärde nivå i stil med Lysakontots 75/25 räntor/aktier som alternativ till att parkera tiotusentals kronor hos banken? Framför allt: hur säkrar jag att jag både kan spara långsiktigt och ha en tillräcklig buffert om det skulle behövas?

Tacksam för råd!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Hanna!

Att ha  en buffert låter klokt och sparande på olika horisont. Tror att den här artikeln kan hjälpa dig, hur man ska fördela sparandet för olika perioder.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Spara ett par månadsutgifter som buffert på ett sparkonto med ränta, t.ex. SBAB.

Behöver ni pengarna inom de fem närmaste åren – sparkonto med ränta. Ni kan t.ex. spara i ett fasträntekonto låst på ett år hos Qliro (http://qliro.se), eller ännu längre hos t.ex. Erik Penser bank (http://penser.se).

Behövs pengarna inte, utan är ”bra att ha någon gång i framtiden”, då har ni längre tidshorisont och det kan vara en idé att investera i börsen. Välj nybörjarportföljen (40%/60% 10 år), global barnportföljen (10%/90% 20 år) eller använd motsvarande fördelning på lysa.se

Fastna inte i fällan att tro att det blir säkrare genom att fördela saker i olika portföljer. Det är den totala viktade risken som räknas i slutändan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar!

  Min tanke med olika portföljer är att det helt enkelt är enklare mentalt. Jag tänker att nybörjarportföljen får vara pengar som jag, om behov uppstår, ska kunna ta hem relativt snabbt, medan globala portföljen får vara pengarna som är avsatta att växa i all evighet. Jag tror att det blir tydligare för mig själv att också ha olika konton för dessa olika potter, även om jag förstår hur du menar med den totala risken.

  Ditt tips med sparkonto än med högre ränta tackar jag för och ska läsa in mig mer på. Kanske är det ett bättre alternativ för krockkudden än räntefonder, som jag ju får skatta på?

  Lysakontot med 77% räntefonder bör jag således ändra fördelningen på, då det väl inte är fördelaktigt med en så hög del räntefonder ur ett skatteperspektiv?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-21 klockan 12:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.