Hur fördelar du själv?
Sök:

Hur fördelar du själv?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robin

ställde för sedan frågan: Hur fördelar du själv?

Hej. Då jag inte är något mattesnille (inte ens i närheten alltså..) undrar jag hur man enklast fördelar det månatliga summan i de olika fonder för att hålla rätt procentuell andel i portföljen?

Behöver man räkna ut hur mycket man kommer ha efter en insättning och sedan dela upp det i 11 delar (om portföljen innehåller 11 olika fonder?

Ska varje insättning delas upp i 11 delar (20%, 10%, 10%, 10%, 10%10%, 10%, 5%, 5%, 5%, 5%) och sedan sättas i i respektive fond?

Hoppas frågan ”made sense”.

Tack för en otroligt intressant ny hobby.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Justering = (Totalt nuvarande värde + Total insättning) * Önskad procent av aktuell fond – Nuvarande värde av aktuell fond

Exempel:
Hela din fondportfölj är nu värd 123456 kr
Du vill sätta in 6000 kr denna månad
En av dina fonder som du vill ha 5 % av är nu värd 5432 kr.
Du ska då sätta in (123456 + 6000) * 0.05 – 5432 = 1041 kr

Om svaret istället hade blivit negativ innebär det att du behöver sälja av detta belopp från fonden för att bibehålla balansen i portföljen.

Om du räknat rätt skall summan av din köp och försäljningar bli lika med det insatta beloppet, i exemplet ovan 6000 kr.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-25 klockan 16:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.