Hur föreslå ändring av Premiepensionssystemet?
Sök:

Hur föreslå ändring av Premiepensionssystemet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Markus Mårtensson

Den här artikeln publicerades 2017-09-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur föreslå ändring av Premiepensionssystemet?

Har ett förslag på hur man borde ändra intjäningen till premiepensionen, men är osäker på hur man kan föra fram detta så att det kan bedömas av makthavare. Intjäning till allmän pension fungerar idag såhär: (kopierat från Pensionsmyndighetens hemsida)

”Den sammanlagda pensionsrätten är 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst, varav 16 procent går till inkomstpensionen och 2,5 procent till premiepensionen.”

Inkomstpensionen (så kallade pensionsrätter) är helt statisk, den placeras inte i värdepapper. Premiepensionen däremot kan placeras fritt med över 800 fonder att välja på. De som inte väljer får förvalsalternativet AP7 Såfa som är en bred global indexfond med låg avgift.

Nu till saken:

Som vi alla vet är tid och avkastning de enskilt viktigaste faktorerna för värdeutvecklingen i en fondportfölj. De pengar som stoppas in i premiepensionen mellan 60 och 65 års ålder får alltså inte i närheten av samma chans att växa som de pengar som betalats in tidigare i livet.

Mitt förslag är därför att ändra i systemet så att man före 30 års ålder tjänar in en större andel av den pensionsgrundande inkomsten till premiepensionen än 2,5%. Säg 12% till inkomstpension och 6,5% till premiepension. Från 30 års ålder och framåt kan sedan proportionen vara som nu, 16% till inkomstpension och 2,5% till premiepension.

Denna förändring skulle låta en större andel av svenskarnas pension investeras tidigt och därmed dra nytta av 35-40 års ränta-på-ränta effekt.

Hur ska jag gå vidare med detta till makthavare? Skriva motion själv verkar invecklat och endast någon procent av dessa går igenom till slut. Kanske kontakta en riksdagsledamot? Vad tror ni?

Markus Mårtensson

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tyvärr är ditt förslag inte genomförbart. De 16 procent som betalas in går inte till din pension utan används till att finansiera utbetalningarna till nuvarande pensionärer.  Många kallar detta en form av kedjebrev, och de är inte helt fel ute. Skulle man då plocka bort en del av inbetalningarna från folk under 30 år, och de skulle få behålla sina inbetalade pengar via PPM, skulle det bli ett hål i statens utgifter som ingen vill ha.

När du får ditt orangea kuvert är PPMpengarna riktiga pengar. Du äger dem och ingen annan. Den summa som anges för din övriga statliga pension finns däremot inte avsatta någonstans. De skall betalas in av nästa generation. Du får se på beloppet som någon form av skuldsedel. Dessvärre kan beloppen ändras om framtida inbetalningar blir för små. Då slår den så kallade bromsen till och utbetalningarna sänks. Så har redan skett en eller flera gånger. Hittills har politikerna parerat detta genom skattesänkningar för pensionärerna, men det är inte alls säkert att det går att genomföra varje gång.

Läs gärna Joel Dahlbergs bok Pensionsbluffen.Ordet bluff tycker jag i och för sig är för starkt.Han ger heller inga bra förslag på hur systemet kan förbättras. Däremot  beskrivs ingående vårt pensionssystem på ett mycket bra sätt. Personligen trodde jag att jag hade förstått det mesta, men det fanns en del att hämta.

Det är bra att du engagerar dig, även ditt förslag denna gång är orealistiskt. Läs boken och försök komma igen med något bättre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack, då förstår jag pensionssystemet lite bättre.

  Men med din logik om att det är omöjligt att öka andelen PPM då pengar i så fall uteblir till dagens pensionärer, hur kunde då PPM införas från början? Bevisligen gick det att införa, kan man inte använda samma metod för att öka andelen PPM?

  /Markus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
 2. Vit pil

  Ett kedjebrevssystem är givetvis inte bra. PPM är ett litet steg för att försöka ändra detta. 2.5% var den procentsats som politikerna ansåg att statskassan orkade med.
  PPM är en del av den kompromiss som gjordes av politikerna när ATO skrotades. Av ideologiska skäl tycker varken socialdemokraterna och vänstern om PPM. PRO vill också ta bort PPM för att förstärka pensionen för dagens pensionärer.
  Att öka PPM just nu är en politisk omöjlighet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Felskrivning STÅ inte ATO!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Dessa stavningsprogram på mobilen!!!!!!
  ATP var det felande ordet och inget annat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hittade en kolumn i DN där Maria Crofts skriver  om pensionssystemet. Läs gärna den.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-09 klockan 12:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.