Hur förvalta 3 miljoner från bolagsförsäljning?
Sök:

Hur förvalta 3 miljoner från bolagsförsäljning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Hur förvalta 3 miljoner från bolagsförsäljning?

Hej!

Jag står i begrepp att sälja min verksamhet. Jag äger för närvarande aktierna i moderbolaget, men kommer inför försäljningen att starta ett nytt holdingbolag, till vilket jag kommer sälja mina aktier. Den förväntade försäljningen av mina aktier ligger på cirka 3 MSEK och i dagsläget är jag lite konfunderad med hur jag skall förvalta pengarna, då jag inte kommit fram till huruvida jag vill återinvestera pengarna skattefritt via holdingbolaget eller ta ut en betydande summa.

Om jag behåller vinsten i holdingbolaget, är det då möjligt att investera pengarna på börsen och sedan ta ut gränsbeloppet till en kostnad av 20 % i form av skatt varje år? Hur fungerar det i så fall rent kostnadsmässigt om jag tar ut vinsten från mina investerade pengar på börsen? Blir det endast 30 % i skattekostnad, eller åker jag på ytterligare någon skattesats mtp att jag inte tidigare skattat för pengarna jag investerat i aktierna med?

Att lägga bolaget i träda under fem år är också ett alternativ, men det känns mindre intressant, då jag fortfarande är ung och förmodligen kommer vilja återinvestera en del av vinsten i ett nytt företag inom några år.

Kort och gott, hur gör jag för att på ett så billigt vis som möjligt ta ut en del av summan?

Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jonas,

Lägg ett mejl till mig så ska jag tipsa dig om min redovisningskonsult som brukar få liknande frågor av mig. Mejla mig på jan[AT]rikatillsammans.se

När det gäller att investera pengarna så är det ju ingen skillnad i investeringsstrategi om man sparar som privatperson eller företag. Lysa i en kapitalförsäkring för ett företag fungerar lika utmärkt som Lysa i ett ISK för en privatperson. 👍

Grattis och glöm inte bort att fira framgången!

Hälsningar,
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-14 klockan 15:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.