Hur förvaltar jag bäst mitt IPS-konto?
Sök:

Hur förvaltar jag bäst mitt IPS-konto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas Andersson

Den här artikeln publicerades 2017-04-26 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur förvaltar jag bäst mitt IPS-konto?

Hej!

Då det fortfarande var avdragsgillt så pensionssparade jag i ett IPS-konto. Nu när det inte längre är avdragsgillt så sparar jag endast i ISK men värdet på IPS-kontot är för stort för att jag ska kunna avsluta det i förtid och flytta pengarna till mitt investeringssparkonto.

Det jag undrar är på vilket sätt jag bäst förvaltar min IPS utan att tillföra nytt kapital?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Niklas,
Du nämner ingenting om hur lång tid du har kvar till pension etc, vilken förvaltare du har etc.
Jag skulle säga att försöka ha så stor mängd aktier som möjligt är det du borde eftersträva (förutsatt att du är <40, då du kan ta ut från IPS från 55).

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nyspara inte i IPS, eftersom det inte är avdragsgillt längre (men det verkar du redan veta).

Det kan gå att avveckla IPS-kontot i förtid även om värdet är högt under vissa förutsättningar (se vidare t ex här) men om du inte behöver pengarna desperat just nu så är det med all sannolikhet bäst att inte göra det. Avkastningsskatten på IPS är lägre än för ISK/KF.

IPS-konton är flyttbara, så överväg att flytta det till något ställe som har ett fondutbud du gillar. Framför allt om du idag betalar en avgift för kontot. För info kan både Nordnet och Avanza hantera IPS och har i vanlig ordning ett bra utbud av fonder och värdepapper du kan investera i.

Kolla villkoren för flytt i båda ändarna – flytten kan medföra avgifter, men dessa kan ibland subventioneras av den du flyttar till.

Du kan i övrigt förvalta pengarna på samma sätt som ditt ISK. Möjligen är placeringshorisonten lite olika, IPS kommer du inte åt förrän vid 55 års ålder, så där kan du kanske tänka lite mer långsiktigt?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar!

  Nej precis, anledningen till att jag inte längre nysparar i IPS är pga att det inte längre är fördelaktigt. Jag flyttade min IPS från min vanliga bank till Avanza för cirka 20 månader sedan, kostnaden det medförde stod Avanza för.

  Kontot består till 100 procent av aktiefonder. Jag har haft en genomsnittlig avkastning på omkring 15 procent per år och det totala värdet uppgår nu till ungefär 100 000 kronor. Jag är 30 år gammal och har valt medel- till högriskfonder (5-7 hos Avanza). Tanken är att på sikt lära mig mer om aktier och bygga en portfölj med stabila utdelningsaktier men tills dess att jag har mer kunskap känns fonder bättre för mig personligen.

  Det jag främst funderar över är hur jag ska tänka när det kommer till att omplacera kapital för att sprida risker osv, om det finns något smart sätt att tänka här? Låt säga att jag har köpt en fond för 20 000 kronor och denna går bra, är det då en rimlig taktik att sälja av avkastningen när den uppnår en viss procent (exempelvis totalt 20% = 4000 kronor) och placera om denna avkastning i andra fonder eller aktier men i övrigt ha kvar samma fondinnehav?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas Andersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Först och främst ska man i de flesta fall inte längre sätta in nya pengar i IPS (egenföretagare kan ev ha någon fördel av det).

Man betalar skatt på uttaget så får man inte dra av pengarna på skatten blir det alltså dubbel skatt.

Min egen strategi för IPS är att i princip försöka följa AP7 Såfa och alltså köra 100% aktiefonder tills jag fyller 55 och sedan successivt gå över till räntor.

Jag har också funderat på när jag ska ta ut pengarna och eftersom man alltså kommer att få betala inkomstskatt på uttagna pengar så tänker jag att det är bättre att ta ut pengarna som fattigpensionär än medan man fortfarande jobbar och skattar högre (och riskerar att komma över brytpunkten).

Sen är skatten lägre på IPS-kontot också…

Se t ex: https://www.smaspararguiden.se/jour/ska-jag-flytta-pengarna-fran-ips-till-isk/

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-26 klockan 09:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.