Hur förvaltar jag bäst mitt IPS-konto?
Sök:

Hur förvaltar jag bäst mitt IPS-konto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Niklas Andersson

ställde för sedan frågan: Hur förvaltar jag bäst mitt IPS-konto?

Hej!

Då det fortfarande var avdragsgillt så pensionssparade jag i ett IPS-konto. Nu när det inte längre är avdragsgillt så sparar jag endast i ISK men värdet på IPS-kontot är för stort för att jag ska kunna avsluta det i förtid och flytta pengarna till mitt investeringssparkonto.

Det jag undrar är på vilket sätt jag bäst förvaltar min IPS utan att tillföra nytt kapital?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Niklas,
Du nämner ingenting om hur lång tid du har kvar till pension etc, vilken förvaltare du har etc.
Jag skulle säga att försöka ha så stor mängd aktier som möjligt är det du borde eftersträva (förutsatt att du är <40, då du kan ta ut från IPS från 55).

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nyspara inte i IPS, eftersom det inte är avdragsgillt längre (men det verkar du redan veta).

Det kan gå att avveckla IPS-kontot i förtid även om värdet är högt under vissa förutsättningar (se vidare t ex här) men om du inte behöver pengarna desperat just nu så är det med all sannolikhet bäst att inte göra det. Avkastningsskatten på IPS är lägre än för ISK/KF.

IPS-konton är flyttbara, så överväg att flytta det till något ställe som har ett fondutbud du gillar. Framför allt om du idag betalar en avgift för kontot. För info kan både Nordnet och Avanza hantera IPS och har i vanlig ordning ett bra utbud av fonder och värdepapper du kan investera i.

Kolla villkoren för flytt i båda ändarna – flytten kan medföra avgifter, men dessa kan ibland subventioneras av den du flyttar till.

Du kan i övrigt förvalta pengarna på samma sätt som ditt ISK. Möjligen är placeringshorisonten lite olika, IPS kommer du inte åt förrän vid 55 års ålder, så där kan du kanske tänka lite mer långsiktigt?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar!

  Nej precis, anledningen till att jag inte längre nysparar i IPS är pga att det inte längre är fördelaktigt. Jag flyttade min IPS från min vanliga bank till Avanza för cirka 20 månader sedan, kostnaden det medförde stod Avanza för.

  Kontot består till 100 procent av aktiefonder. Jag har haft en genomsnittlig avkastning på omkring 15 procent per år och det totala värdet uppgår nu till ungefär 100 000 kronor. Jag är 30 år gammal och har valt medel- till högriskfonder (5-7 hos Avanza). Tanken är att på sikt lära mig mer om aktier och bygga en portfölj med stabila utdelningsaktier men tills dess att jag har mer kunskap känns fonder bättre för mig personligen.

  Det jag främst funderar över är hur jag ska tänka när det kommer till att omplacera kapital för att sprida risker osv, om det finns något smart sätt att tänka här? Låt säga att jag har köpt en fond för 20 000 kronor och denna går bra, är det då en rimlig taktik att sälja av avkastningen när den uppnår en viss procent (exempelvis totalt 20% = 4000 kronor) och placera om denna avkastning i andra fonder eller aktier men i övrigt ha kvar samma fondinnehav?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas Andersson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.