Hur förvaltar man sitt kapital när man är över 70?
Sök:

Hur förvaltar man sitt kapital när man är över 70?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin

ställde för sedan frågan: Hur förvaltar man sitt kapital när man är över 70?

Snart 70 år och har sålt hus och stuga. Har nu ett kapital på 3 milj. Hur förvaltar jag det bäst? Klarar mig bra på min pension och bor i hyresrätt. Så här ser det ut idag.
60 % i banksparande på nischbank med 1,2 % ränta
6 % räntesparande (Spiltan högräntefond, Carnegie corporate Bond fond, Spiltan räntefond Sverige, IKC avkastning)
4 % blandfond (Swedbank robur access mix, AMF balansfond)
20 % Globala indexfonder (Länsförsäkringar global, SPP aktiefond global och Spiltan global investment)
5 % Sverigefonder (SPP aktifond Sverige, Spiltan aktiefond investment, Didner och George aktiefond)
2,5 Tillväxt (Länssförsäkringar tillväxt)
2,5 Aktier (mest investmentbolag)

Vill gärna ha lite feedback på min fördelning. Är jag för försiktig? Har jag för många fonder? För mycket banksparande? För mig handlar det om att förvalta pengar till barn och barnbarn.
Karin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hur försiktig man ska vara beror på när pengarna ska användas. Om majoriteten ska förvaltas till barn och barnbarn gissar jag att det är lång sikt och då kan man ha högre andel aktiefonder och betydligt mindre på sparkonto. På bankkontot är det bra att ha buffert till oväntade utgifter och då du skriver att du klarar dig bra på pensionen och dessutom bor i hyresrätt så måste bufferten kanske inte vara så stor.

Om sparhorisonten är lång, 10+ år till exempel tills barn och barnbarn skall ha pengarna rekommenderas en fördelning som sådan:
60% globalfonder
20% Sverigefonder
10% tillväxt- och asienfonder
10% ränte- och obligationsfonder

Skulle inte säga att du har för många fonder, utan en bra spridning. Hade däremot skippat blandfonderna!  Billigare och bättre för dig som privatperson att själv fördela ränte- och aktiefonder än att betala hög förvaltningsavgift för en blandfond.

Gällande att spara efter 70 så skrev Jan nyligen ett inlägg om hink-strategin. Den utvecklades ursprungligen för just pensionärer, kan vara intressant läsning kring fördelning av sparandet.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Lycka till med allt!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-12 klockan 07:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.