Hur fungerar det med kredit på avanza/nordnet? När beräknas räntan?
Sök:

Hur fungerar det med kredit på avanza/nordnet? När beräknas räntan?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander A

ställde för sedan frågan: Hur fungerar det med kredit på avanza/nordnet? När beräknas räntan?

Tjena!

Har funderat på hur det fungerar med olika räntesatserna för kredit på t.ex. Avanza. Jag har hittills bara handlat så att det är inom 0%-gränsen på superlånet. Men jag funderar på att använda kredit för att köpa IPOs framöver.

Så säg att jag handlar aktier för 15.000kr och därmed går upp en räntenivå till 1.43%. Men efter tilldelning så säljer jag aktierna på lanseringsdagen. Går räntesatsen ner till 0% igen då eller ”fastnar” den på 1.43%? När beräknas räntan och hur dras den? Skiljer sig hur kredit fungerar på Avanza/nordnet?

Tacksam för svar!

Alex A

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad menar du?  Lånar du pengar i en dag så betalar du ränta för en dag. Lånar du pengar i 100 dagar så betalar du ränta för 100 dagar. Att banken skulle kräva dig på ränta för ett inlöst lån är givetvis orimligt.

Den ränta som banken anger är räntan beräknad på ett år.

Låneräntor betalas oftast månadsvis, men även ibland kvartalsvis.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Okej, så räntan dras per dag! Men angiven ränta är per år? Så hur blir det i praktiken?

  Säg att jag lånar 100.000kr på kredit till en ränta på 1.43% via avanza superlånet, ungefär hur mycket betalar jag i ränta på en dag?

  Sorry om jag verkar virrig, är ny på detta!

  Med vänlig hälsning,
  Alex

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex A
 2. Vit pil

  Jag är ingen expert, men jag skulle säga att räntan blir 100 000 kr * 0,0143 / 365 ~ 4 kr per dag. Enligt Avanza (https://www.avanza.se/kundservice.html/729/vad-ar-skuldranta/?categoryId=409) så dras räntan från saldot endast en gång per månad. Om saldot på kontot är positivt så gissar jag att skulden inte ökar, dvs du får ingen negativ ränta-på-ränta effekt av lånet så länge du har saldo på kontot för att täcka räntekostnaden.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-16 klockan 11:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.