Hur fyller jag mina hinkar?
Sök:

Hur fyller jag mina hinkar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Hur fyller jag mina hinkar?

Har ca en miljon som ska fördelas enligt 4-hinkar-principen. Just nu står majoriteten av pengarna på sparkonton i olika nischbanker med ränta från 0.6% – 1.1%. I dagsläget har jag ca 600 000 tillgängligt för investering, medan resterande 400 000 är bundet till högre ränta till mars 2019.

Jag kommer fördela dem ungefär såhär:

 • Hink 1 (Buffert): 100 000
 • Hink 2 (Mellanrisk): 270 000
 • Hink 3 (Passiv): 530 000
 • Hink 4 (Aktiv): 100 000

 

Funderar på hur jag ska gå in med pengarna. Dels eftersom jag bara har ca hälften av pengarna tillgängliga i dagsläget och resten först om 6 månader, men även eftersom det känns lite läskigt att gå in med så stora belopp vid en enda tidpunkt. Har läst och lyssnat på Jans artiklar om att det i princip är omöjligt att tajma marknaden och att det faktiskt är bättre (på lång sikt) att gå in med så mycket som man har tillgängligt i början istället för att sprida ut insättningarna.

I mitt fall kan man ju säga att jag har två klumpsummor tillgängliga – 600 000 idag och 400 000 om 6 månader. Hur bör jag då fylla mina hinkar?

Givetvis kommer bufferten fyllas först och främst, dvs. jag låter 100 000 stå kvar på bankkonto(n).

Men sedan?

Ska jag börja uppifrån, dvs. fylla i ordningen Hink 2, Hink 3, Hink 4? Det skulle innebära

 • Hink 1 (Buffert): 100 000
 • Hink 2 (Mellanrisk): 270 000
 • Hink 3 (Passiv): 330 000
 • Hink 4 (Aktiv): 0

till en början.

Eller bör jag fördela pengarna jämnt redan nu, dvs.

 • Hink 1 (Buffert): 100 000
 • Hink 2 (Mellanrisk): 180 000
 • Hink 3 (Passiv): 350 000
 • Hink 4 (Aktiv): 70 000

 

Sedan var det ju det här med att gå in stort i början eller sprida ut över tid… Som jag skrev innan så har jag läst Jans artikel om just detta, och som han konstaterar så tar det ju verkligen emot mentalt att gå in med stora summor vid enstaka tillfällen, speciellt nu när det har gått upp så länge. Är det kanske en tanke att gå in med de tillgängliga pengarna nu, och sedan fördela resten från mars 2019 och framåt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom du tycker det känns jobbigt att gå in vid två tillfällen så tycker jag du ska göra enligt andra förslaget men fylla på hink 2, 3 och 4 med 10 % varje månad.

Hink 2 fylls alltså på med 18000 varje månad, hink 3 fylls på med 35000 varje månad och hink 4 fylls på med 7000 varje månad.

Hålla på och flytta mellan de olika hinkarna i något slags vattenfall känns bara bökigt, det kan man göra när man börjar från noll och när systemet är implementerat fullt ut men du har ett kapital att börja med och det ligger dessutom i den hink med lägst risk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Hålla på och flytta mellan de olika hinkarna i något slags vattenfall känns bara bökigt”
  Där håller jag med dig fullt ut Linus. Eftersom hink 2 enligt planen ska innehålla några årsutgifter och hink 3 det passiva långtidssparandet så känns det som att hink 3 aldrig kommer igång. För den som inte har en miljon att placera och har årsutgifter på ca 400 000:- så tar det ganska lång tid att fylla hink 2 för att sedan börja fylla hink 3.

  Jag själv har hos Lysa ett konto med 90/10, 60/40 och ett med 30/70 (samt ett med 10/90 för buffert mer som ett experiment).

  Jag har merparten av pengarna i 90/10, men har även lite i 60/40 och 30/70 (lika mycket i dessa två). Jag månadssparar till alla hinkar, dock olika belopp, men jag går inte efter vattenfallsprincip. Jag tror att den tid jag missar genom att inte påbörja ett månadssparande kommer ligga mig till last.

  Tanken jag har med mina konton hos Lysa och dess fördelning är t.ex. att buffra upp för att köpa saker jag vet kommer behöva köpas om 2-3 å, 4-5 år osv.

  Bufferten med 10/90 är delar av min buffert som ”jag inte behöver”, vilket innebär att jag har buffert på räntebärande sparkonto som är lätta att komma åt och då tänker jag att 10/90 kanske ger lite mer ändå. Eftersom en buffert inte är något man normalt tar av och vi inte vet när man behöver så vill jag försöka få lite mer till låg risk.

  90/10 är till barnen och där åker merparten av sparandet in.

  Så man kan väl säga att jag använder 4-Hinkar, men inte riktigt som det är tänkt.

  För övrigt tycker jag Lysas modell med enkel reglering av räntor och aktier är föredömligt enkel och passar väl in i en hinkstrategi. En väldigt stor fördel är att jag kan månadsspara från 200:- och ändå fördela beloppet som jag vill mellan aktier och räntor. Det är en omöjlighet att bygga en Globala Barnportfölj med 90/10 på allt under 1000:- och alla har inte den möjligheten. En 60/40 kan du få till med minst 500:-.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-30 klockan 20:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂