Hur gör jag rent konkret för att bygga en portfölj?
Sök:

Hur gör jag rent konkret för att bygga en portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alma

ställde för sedan frågan: Hur gör jag rent konkret för att bygga en portfölj?

Hej!

Jag är ny på aktier & fonder, och har läst mycket om att man ska bygga en portfölj för att sprida risken. Jag är nyfiken på rent konkret hur jag gör?
Finns det några speciella verktyg/hemsidor eller hur funkar det?

Tacksam för pedagogiskt svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vill du bygga en aktieportfölj eller en fondportfölj? De är lite olika.

 

Vill du bygga en fondportfölj så har Jan har på bloggen skrivit många inlägg om det, under kategorin ”Mina portföljer” på hemsidan finns en som heter Nybörjarportföljen där han ger exempel på du sprider riskerna i flera olika fonder med låg avgift.

 

Vill du lära dig mer om aktier och fonder rekommenderar jag att läsa bloggar (såsom denna) och böcker såsom ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” av PH Börjesson och ”Ekonomista: ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv” av Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius.

Säg till om du har några fler frågetecken!

 

Vänliga hälsningar

Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar! Jag har läst om Nybörjarportföljen och börjar förstå upplägget, men min fråga är ännu mer basic. Alltså rent konkret hur börjar jag?
  Går jag in på min banks hemsida eller hur startar jag? Jag behöver alltså tips kring hur man gör det allra mest grundläggande. Var hittar jag fonderna? Var ”sätter jag igång”?

  Vänlig hälsning,
  Alma

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alma
 2. Vit pil

  Hej Alma,
  Jag är nybörjare också och kan inte garantera att mina tips är de bästa men förhoppningsvis kan de hjälpa dig lite på vägen.

  Jag tror det lättaste är att starta ett konto på avanza eller nordnet eller motsvarande. Detta är ganska lätt att göra om du har mobiltbankid, då kan du bara logga in med det och svara på några frågor för att få ett konto. På kontot kan du sedan ha olika typer av konton, ISK(Investeringssparkonto) verkar vara det som de flesta tipsar om här (men sök på ISK och se om du tycker det passar dig bra).

  På Nordnet har jag sedan sett att det finns en ”nybörjarkurs”, sök på ”nordnet kom igång”. Då kommer du till en sida med tre steg klicka på dem och se om de kan hjälpa dig. Under steg tre (investera) ligger en ”kurs” i 10 delar. I den står en del matnyttig men mycket är teori som du kanske redan känner till. I avsnitt 7 visas dock precis hur man köper aktier och fonder på deras plattform.

  Hoppas det här kan vara till någon hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecca

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-09 klockan 11:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.