Hur gör man när det är dags att sälja?
Sök:

Hur gör man när det är dags att sälja?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Hur gör man när det är dags att sälja?

Nu är jag långt ifrån kvar med vårt sparande men har ändå funderat på hur man ska göra när man vill börja leva på sina sparade pengar.

Hade jag sparat i aktier så hade målet vart att ha så pass mycket aktier så jag  kan leva eller i alla fall ha direktavkastningen som bidrag. Då betalas det ju ut pengar till mitt konto som jag kan ta ut och nyttja.

Men hur gör man med fonder. Säljer man av avkastningen årsvis och utnyttjar det, eller säljer man allt och placerar på sparkonto för att sedan nyttja? Min upplevelse är att utdelningar svänger mindre än vad börsen gör, dvs att jag tycker att avkastningen på fonder har högre risk att sjunka än att bolag sänker sina utdelningar. Jag kanske har fel.

Men risken är ju att den dagen jag vill börja leva på fonderna jag spar så dyker börsen kraftigt och jag kan inte längre nyttja avkastningen så som jag planerat. vilket jag tycker talar emot att  ha kvar fonderna när jag vill leva på de pengarna.

Hur tänker ni andra?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Aktier sjunker lika mycket i värde som utdelningen. Så rent ekonomiskt är det ingen som helst skillnad mellan att ta utdelningen från en aktie, eller att sälja av en annan aktie som saknar utdelning.

Fonden får faktiskt också utdelningar från sina aktier som de sedan återinvesterar. Du kan sälja av lite av fonden så får du ut dina pengar.

Nej, jag ser inte riktigt problemet. Det är nog en aning naivt att se utdelningen som gratis, trygga pengar (ej illa menat, naiva är vi allihopa!).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det visste jag ju egentligen. Direktavkastningen är ju procent av värdet. Måste vart trött i hjärnan.

  Jag är också med på att fonden återinvesterar de utdelningarna de får.

  Men jag jagar svar på det smartaste sättet att leva på sitt sparande. Jag vill ju ogärna säga upp mig och sedan dyker börsen och plötsligt kan jag inte leva på sparandet.

  Men du tänker att man säljer av för att leva på dem pengarna men inte hela sparandet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-14 klockan 20:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.