Hur gör man när man köper guld, silver etc med dollar? (Rikatillsammansportfölj)
Sök:

Hur gör man när man köper guld, silver etc med dollar? (Rikatillsammansportfölj)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Hur gör man när man köper guld, silver etc med dollar? (Rikatillsammansportfölj)

SPDR Gold Trust 14.03 %’’
’‘iShares Silver Trust 7.21%’’
’‘RBS Rogers Enhanced Commodity ETN 3.54 %’’
’‘Fastränte-konto 11.54%’’
 Försöker diversera mitt kapital utefter rikatillsammansportföljen och förstår inte hur jag ska handla guld & silver när man ska skriva ett antal och så står ett pris i dollar bredvid? På SPDR Gold Trust till exempel så ska jag lägga 14,03% dvs 8418 kronor för min del. Hur gör jag?Sedan vad menas med fastränte konto 11.54%?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För att köpa guld behöver du veta åtminstone tre saker:

Hur mycket vill du investera, räknat i svenska kronor?

I ditt fall 8.418 SEK

Vad står dollarn i?

Jag kollar på Avanzas börsskärm, just nu 8,3886 kr / dollar.

Vad är kursen på den börsnoterade fonden?
Fonden ”GLD” står just nu i 121,21 USD per andel. Det är säljpriset  som jag tittat på, och det också det som brukar vara förifyllt. Säljkursen är det lägsta pris som någon just nu är beredd att sälja för. Det går naturligtvis att sänka priset och hoppas att kursen sjunker, men bjuder du för lågt är det ingen som vill sälja till dig. Det kan tilläggas att på GLD är skillnaden mellan köp- och säljkurs ganska liten jämfört med andra värdepapper.

 

Dags att räkna!

För 8418 SEK får du 8418 / 8,3886 = 1003,58850 USD.

Eftersom varje andel just nu kostar 121,21 blir det 1003,58850 / 121,21 = 8.27975 andelar.

Du kan bara handla med hela andelar så du måste bestämma om du ska köpa 8 andelar, så att dina pengar räcker, eller köpa 9, så att du får minst så mycket guld som du tänkt dig.

Åtminstone på Avanza kan du utöver belopp i USD även se ett preliminärbelopp i kronor när du matat in antal andelar. Just nu 8133,09 SEK för 8 andelar, och 9.149,73 SEK för 9 andelar.

Det finns åtminstone två ytterligare saker att tänka på:

 • Man betalar en växlingsavgift till banken på typ 0,25 % då man handlar i utländsk valuta. Jag har inte tagit med det i kalkylen ovan.
 • Det här är ju en börshandlad fond, och bara för att det står 121,21 USD / andel när man knappar in kursen, kan den hinna ändras upp eller ner innan jag ens hinner klicka på köpknappen. Och dollarn fladdrar också i decimalerna.

Sammanfattande formel:

Antal_andelar = Belopp_i_svenska_kronor / Dollarkurs_i_kronor_per_dollar / Pris_i_USD_för_en_andel

(Och som redan nämnts ovan kan du bara köpa hela andelar.)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är lite hemmablind, så jag glömde nämna att det självklart tillkommer courtage också. På Avanza rör det sig om ca 20 kr för en sådan affär. Jag kan tänka mig att vissa storbanker kan vara avsevärt mycket dyrare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Tack så väldans mycket för detta utförliga svar! Allting löst :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-02 klockan 11:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.