Hur göra inköp vid klumpsumma till en RikaTillsammans-portfölj?
Sök:

Hur göra inköp vid klumpsumma till en RikaTillsammans-portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linus

ställde för sedan frågan: Hur göra inköp vid klumpsumma till en RikaTillsammans-portfölj?

Hej,

Min fråga gäller numera oinvesterade pengar, cirka 600 tusen kronor, i mellanriskhinken. Jag funderar på att investera dessa pengar i en variant av Rika Tillsammans-portföljen, med 25 % kontanter, 25 % långa räntor, 25 % fonder och 25 % guld. Jag vill se till att bevara värdet på dessa pengar och samtidigt kunna få viss avkastning, och då kom jag fram till att den här portföljen bör göra jobbet. Jag tänker mig en sparhorisont om minst tre år, gärna längre.

Hur gör jag smartast inköpen? Vågar jag köpa långa räntor för 150k, guld för 150k och fonder för 150k i ett engångsköp? Jag har förstått att man inte bör månadsspara i en RikaTillsammans-portfölj på grund av transaktionskostnader och annat, men bör jag ändå dela upp inköpen på något sätt? Ett alternativ, som jag ser det, vore att köpa guld för 150k och långa räntor för 150k, men månadshandla fonder under en lite längre period. Fonder är jag ju redan investerad i genom min andra portfölj. Vad säger ni?

Jag är i 30-årsåldern, tjänar drygt 40 tusen brutto i månaden och månadssparar när lönen kommer. Se total sammanställning av ekonomin nedan:

Buffert-hink: 50 000 kr. Kontanter.

Mellanriskhinken: Här finns drygt 600 000 kr och det är dessa pengar frågan handlar om.

Passiva hinken (90/10-ambition, just nu 80/20): 450 000 kr, här sker månadssparandet.

Tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så här tänkte jag utforma portföljen:

Fonder:
Länsförsäkringar Global Indexnära, 20 %
SEB Sverige Index, 5 %

Kontanter:
Bankkonto till viss ränta, 25 %

Långa räntor:
iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF USD, 15 %
iShares Govt Bond 15-30yr UCITS ETF EUR, 5 %
Xtrackers II Eurozone Gov Bond 25+ UCITS ETF

Guld:
Guld AVA, 12,5 %
Xetra Gold ETC, 12,5 %

Åsikter om detta upplägg? Jag har Avanza, för övrigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-10 klockan 13:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.