Hur göra med en klumpsumma?
Sök:

Hur göra med en klumpsumma?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Hur göra med en klumpsumma?

Hej!

Jag har en klumpsumma som jag är väldigt osäker på hur jag ska agera med just nu. Är det dumt att lägga den i en 60/40 alt 90/10 portfölj just nu med tanke på marknaden? Bör jag istället lägga dem i enbart räntefonder alt ett sparkonto? Bör jag köpa under en längre tid med mindre belopp istället för hela summan på en gång? Sparhorisonten på pengarna är inför pension så mer än 15 år. Några åsikter kring detta?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du har mer än 15 år så ska de in på en gång i en 90/10 eller 100/0, men inte en 60/40. Allt annat vore direkt dåligt tycker jag.

Har du lyssnat på detta avsnitt?

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker inte att det är rimligt att rådge en person som är ny på börsen att slänga in alla pengar direkt, även om det statistiskt borde gå bättre om man lägger in allt samtidigt så är det väldigt höga risker med göra det.

  Människor är irrationella och kommer troligtvis agera på ett sådant sätt när väl pengarna går ned i värde, kolla bara på statistiken om fondinflöden och utflöden. Det är ENORMA utflöden när börsen har gått ned mycket och enorma inflöden när börsen har gått bra några månader, t.ex i December & Januari var det stora utflöden, men nu i Mars va det mycket inflöden, dom som har agerat efter detta har förlorat pengar.

  Då finns såklart argumentet ”men man ska inte röra pengarna”, håller helt med men en person som inte har varit på börsen och vet hur den svänger kommer troligtvis att bli rädd och göra irrationella beslut!

  Därför brukar jag rådge att man ska föra in pengar under iaf 1 års tid för att bekanta sig med börsen och får se hur den svänger, tycker verkligen inte att man ska försöka tajma, utan bara bekanta sig för att lära sig hur det fungerar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Om man tänker sig en tolvmånadersperiod så finns det risker där också. Kommer personen att fortsätta sätta in pengar om börsen sjunker ett par procent varje månad, eller kommer det avstanna? På samma sätt som man måste fortsätta sin insättningsstrategi så måste man hålla fast vid sin investeringsstrategi, dvs att låta pengarna vara kvar även i nergång.

  Om man har en horisont på ca 15 år så ska man inte röra pengarna alls, inte ens när det går ner. Antingen har man då för hög risk för sitt eget bästa eller så ska man inte vara på börsen alls.

  @Lisa, om det är pensionspengar så brukar jag dra parallellen med PPM och ickevalsfonden AP7 Såfa. Den har 100% globala aktier tills du blir 56. Efter det läggs 3% räntefonder in tills man stannar på någonstans runt 30/70 har jag för mig.

  Angående köp/sälj i dåliga tider och klumpsummor så sätts alla dina PPM-pengar in en gång per år och inte utspritt över tolv månader. Du loggar väl inte heller in och kollar hur det går för dina fonder i PPM varje dag/vecka/månad och säljer för att sedan vänta och köpa in dig igen?

  Du ska agera precis likadant med ditt privata pensionssparande. Om du inte är beredd att ta risken så kanske inte alla pengar ska in över huvud taget.

  Men att inte sätta pengarna i arbete på en gång är i långa loppet en dålig strategi.

  Robin har en poäng i den mentala biten och det är bara något du kan veta hur du tror att du reagerar om värdet sjunker 40%. Det kommer återhämta sig, men det kan ta många år.

  Du skriver ”…just nu med tanke på marknaden…”. Vi kommer inte kunna timea marknaden. Om börsen fortsätter uppåt i tre år och du står utanför har du förlorat 3 års uppgång. Du ska sen veta när du ska in och inte ens då kommer du sannolikt kunna gå mer plus än om du gått in direkt.

  Om du ska fortsätta månadsspara i samma fond så är det ännu större argument för att gå in med allt nu tycker jag för då kommer du löpande fylla på och köpa andelar billigare när det går ner.

  Nu har du två olika åsikter och ett avsnitt med Jan att ta ställning till, så nu är det ditt beslut:-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-05 klockan 11:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.