Hur göra med gamla fonder?
Sök:

Hur göra med gamla fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

ställde för sedan frågan: Hur göra med gamla fonder?

Hej!

Undrar lite vad jag ska göra med mina äldre fonder som föräldrarna investerade i till mig då samtliga ligger i ett fondkonto.

Problemet med fonderna är att avgifterna är höga och har för stor exponering mot Sverige men tar emot att sälja av med skatten på 30%.

Fonderna det rör sig om är:

Swedbank Robur Sverigefond – Total avgift 1,35% – Avkastning sedan start 153,92%

Swedbank Robur Kapitalinvest – Total avgift 1,37% – Avakstning sedan start 383,51%

Framför allt sugen på att byta ut Sverigefonden.

Har mitt ”eget” investerande i Avanza Global och Avanza Emerging Markets under ett ISK, värt att sälja det gamla i fondkontot och investera i Avanza Global istället eller anser ni att det ska få ligga kvar som det är?

Har inget behov av pengarna just nu och investerar långsiktigt.

Tacksam för utomstående resonemang.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att skatten vid en försäljning känns jobbig kan jag förstå, men oavsett om du säljer dem nu eller vid ett senare tillfälle så kommer du behöva skatta. Så värdet du ser är inte det sanna värdet för dig, skatten måste dras innan du kan använda pengarna.

Fonderna verkar vara dyra, så jag hade nog sålt allt och flyttat pengarna till ett ISK och där köpt fonder med låga avgifter. Lika bra att rycka bort plåstret direkt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Emil!

Jan har gjort en artikel om just detta ämnet, där kan du testa i en kalkylator om det är värt för dig med din sparhorisont att flytta pengarna, du hittar den här!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-11 klockan 11:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.