Hur hantera en felinvestering?
Sök:

Hur hantera en felinvestering?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pontus

ställde för sedan frågan: Hur hantera en felinvestering?

Hej och tack för all inspiration som har hjälpt mig att ta tag i min ekonomi och mitt sparande.

Jag har ett litet delikat problem. Jag har varit lite het på gröten och har nämligen sparat i både en globalfond och en USA-fond. Efter att ha läst runt lite så insåg jag att det inte finns någon anledning att addera ännu mer USA till portföljen eftersom globalfonden redan består till stor del av USA.

Jag har lyft ut USA-fonden till en annan ISK och planerar att sälja andelarna och istället köpa globalfond. Problemet är att jag ligger -9,84% back på den investeringen och kan alltså inte sälja just nu.

Hur hade ni hanterat ett sånt problem? Jag har inget behov för pengarna överhuvudtaget på mycket lång sikt. Innehavet är ca 9% av mitt totala sparande.

Sälja med förlust är inget alternativ. Frågan är om det är bäst att bara ligga kvar och vänta ut, eller skjuta till mer pengar för att nå break even snabbare, risken är ju att det fortsätter sjunka. Men jag vet också att om jag slutar månadsspara så lär återhämtningen ta ännu längre tid eller har jag fel?

 

Hur tänker ni?

mvh Pontus

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag hade sålt USA-fonden och köpt globalfonden. Troligtvis är det ju ungefär likadan utveckling på båda fonderna. Väntar du tills USA-fonden gått upp till plus så har ju säkert Globalfonden haft en likadan utveckling. Så det spelar ju ingen roll om du säljer med förlust. Globalfonden är ju billigare än den var innan.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Pontus!

Varför kan du inte sälja en fond med förlust?
Det låter bara väldigt oansvarigt, du har själv kommit på att du ligger fel investerad, varför inte sälja den delen som du inte ska ha och lägg den där den istället ska vara?

Som ovan skrev så har även globalfonder gått minus och även om du skulle flytta över dessa dit så får du 50% USA men även resterande av världen som också har gått ned. Så du köper även en fond som har gått ned.

Jag hade sålt och flyttat det direkt.

Hoppas du kommer på hur du vill göra!

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-15 klockan 13:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂