Hur hanterar ni avkastningsskatten i en KF med månadssparande i fonder?
Sök:

Hur hanterar ni avkastningsskatten i en KF med månadssparande i fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias P

Den här artikeln publicerades 2017-10-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur hanterar ni avkastningsskatten i en KF med månadssparande i fonder?

När det kommer till barnsparande rekommenderar många att starta en kapitalförsäkring (KF) och göra månatliga fondköp. Det låter jättesmidigt, men finns det någon best practice hur man hanterar skatten som dras från kontot några gånger om året? Låter man en slant finnas på kontot, gör man extrainsättningar eller säljer man av andelar? Någon som har tips och erfarenheter?

Jag kör själv ISK (med tillhörande testamente) för ett barnsparande men eftersom det oftast pratas KF i sammanhanget är jag nyfiken på hur man gör i praktiken.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag brukar få ett meddelande till min Avanzas mejlinbox att jag måste skatta. Brukar föra över en slant från mitt bankkonto. Det är ju inga stora pengar men jag vill inte röra fonderna och sälja av dem för att betala skatt. Varje liten droppe räknas :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är lite så jag tänkt också. Men nackdelen är ju den ökade administrationen, att en gång per kvartal kolla hur mycket som ska sättas in och göra en överföring till kontot (en insättning som i sin tur beskattas).

  Du och jag som hänger här på forumet tittar säkert till vår (och barnens) depå lite oftare än genomsnittet men som jag föreställer mig långsiktigt barnsparande ska det vara enkelt och passivt: (1) sätt upp en överföring med tillhörande fördelning och (2) vänta. Med en KF tillkommer skattehanteringen… Jag tror det kommer som en överraskning för många.

  Jag pushar för att mina kompisar ska sätta upp långsiktigt sparande till sina kids men är inte beredd att ”lura in dem” i en spiral av återkommande administration, vilket är fallet med en KF. Säg att du sparar i (minst) 18 år — då blir det närmare 70 extrainsättningar, om villkoren förblir som idag. Med en ISK hade detsamma justerats automagiskt i deklarationen.

  Nu tar jag inte hänsyn till försäkringsmomentet som KF innehåller, för det är lite off topic, men kanske väger de upp för de nackdelar jag upplever.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias P
 2. Vit pil

  Jag har en automatisk överföring som är högre än dom automatiska fondköpen.
  Som ett exempel så för jag över 550:- men köper bara fonder för 500:- utav den summan.
  Då kan jag med gott samvete tänka på annat.

  Mvh

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-24 klockan 22:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.