Hur hanterar ni ekonomi i era relationer? ett praktiskt exempel
Sök:

Hur hanterar ni ekonomi i era relationer? ett praktiskt exempel

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anni

ställde för sedan frågan: Hur hanterar ni ekonomi i era relationer? ett praktiskt exempel

Hej,Hur hanterar ni ekonomi i era relationer?

Jag har mycket mer pengar än min pojkvän och funderar på hur jag ska hantera det. Eller hur vi ska hantera det tillsammans. Vi har pratat om det och berättat hur mycket vi båda har sparat. Så båda vet att jag har väldigt mycket mer på sparkontot. 

Lite fakta är att vi har varit tillsammans en längre period och är nu sambos. Vi delar på vardagskostnader för mat och försäkring och sånt men räknar inte på kronorna utan delar mest spontant men båda tycker det är okej. 

 

Ett praktiskt exempel: min pojkvän ska nu betala en stor utgift på mer än hela hans månadslön och det kommer kosta mer än han har på sparkontot. Han har velat göra detta länge. Nu vill han sälja lite av sina grejer för att ha råd med det. Men jag har råd att ge honom de pengarna eller ge honom lån utan ränta på de pengarna. 

 

Vad tycker ni?Hur gör ni?Har ni några praktiska situationer där detta diskuterats?

Det finns 7 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Assymetri kan uppstå både i resultaträkningen och i balansräkningen och får då hanteras på olika sätt. I vårt förhållande tjänar den ena mer pengar än den andra. Vi har löst det genom att vi betalar en lika stor andel av vår inkomst till ett gemensamt konto varifrån vi betalar gemensamma utgifter och har gemensamt sparande. Just nu är det 65% av våra inkomster som går dit.

Den av oss som tjänar minst är däremot den som har mest kapital sedan tidigare. Det har vi löst, genom ett inbördes lån, utan ränta eller avbetalning. Sedan har vi köpt vår gemensamma bostad som vi nu äger 50/50.  Lånet återkrävs om/när vi säljer bostaden. Vi har samboavtal.

Jag tycker det finns risk för konflikt att dela på kostnader spontant. På motsvarande sätt skulle jag ställa mig skeptisk till att låna ut till min partners konsumption. Då ökar den ekonimiska klyftan än mer. Skulle avbetalning ske? Handlar det däremot om att exempelvis återbetala ett dyrt lån hamnar saken i annan dager. Tillse dock att vara noggranna med pappersarbetet.

svarade på frågan för sedan

Jag och min sambo har haft en likadan situation. Min lön var betydligt högre lön än min sambos lön.

Vad vi gjorde var att vi både bidrog lika mycket procentuellt av våra lönar (60%) och överförde de pengarna till ett gemensamt konto. Resten fick vi behålla själva. Från detta gemensamma konto betalade vi våra gemensamma kostnader (mat, hyra, osv) och köpte vi gemensamma saker. Vad som blev kvar samlade vi på ett gemensamt sparkonto.

På så sätt hade vi både möjlighet att konsumera/spara saker för oss själv också med pengarna vi hade kvar privat. Och vi hade friheten att bestämma själv vad vi gjorde med våra egna pengar. Jag brukade köpa datorspel och min sambo gillade att gå på frisören lite oftare. ;P Visst hade jag privat fortfarande mer råd än min sambo men samtidigt bidrog jag också mer till vår gemensamma ekonomi och hade hon på så sätt mer pengar att konsumera/spara själv också.

En annan sak vad vi gjorde och som är lite relaterad till ditt exempel. När en av oss inte hade råd och behövde extra pengar för att köpa någonting då fick hon / eller jag ta pengarna från vårt gemensamma sparkonto.. och samtidigt skulle den andra få överföra exakt samma belopp till sitt privatkonto. Som kompensation.

Jag vet inte om det hjälper. Själv skulle jag vara försiktigt med att bara ge bort pengarna till honom. Visst kan det finnas skäll att göra det.. när du vill vara generös mot någon som du verkligen tycker om. Eller om han bidrar på ert liv på många andra sätt. Men annars tycker jag verkligen att man inte ska köpa/göra saker om man inte har råd.. det gäller för dig, men kanske ännu mera för honom.  I alla fall inte utan att han tar själv konsekvenserna.. antingen genom att sälja lite av sina grejer eller ta ett lån.

.. just my 2 cents. ;)

svarade på frågan för sedan

Jag och min sambo har haft en väldigt ojämställd relation, både ekonomiskt och på vilket sätt vi bidrar till hushållet. Hon har under långa perioder gått hemma och nu jobbar hon deltid vilket gör att hon får ta större ansvar för hushållssysslor medan jag tjänar mer och jobbar mer. På grund av detta bestämda vi (mest jag) att vi skaffade gemensam ekonomi. Det var mycket odramatiskt. Vi har varit tillsammans i tio år och lär nog vara det ett tag till. Vi hade redan ett gemensamt konto för matkostnader och lika mycket i ”månadspeng” sedan tidigare. Den stora skillnaden var att när vi köpte hus så skrev vi halva huset på henne. Trots att jag lagt hela kontantinsatsen på tidigare boende så har vi båda bidragit på olika sätt sedan dess.

Det enda som känns riktigt rätt för oss är att alla intäkter går in på samma konto. Vi betalar räkningarna därifrån och har varsitt gemensamt kort kopplat till det kontot för gemensamma inköp. Sedan har vi varsitt personligt konto med kort att köpa vad vi vill för, med lika stor summa var. Det hade känts jättekonstigt för mig att ha mer pengar än min sambo. Vi är samma familj och sliter båda lika hårt för att få livet att gå ihop.

Sparandet/investerandet har vi tillsammans. Det stora som vi inte har gemensamt är våra respektive tjänstepensioner.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Sen vi fick barn har också gjort på detta sätt, att löpande inkomster går in på ett gemensamt konto varifrån vi betalar alla utgifter, för över till sparande (gemensamt samt separata), överför till hushållskonto och sedan delar på det som blir över ”månadspeng”.

  Det skulle kännas mycket märkligt att ha en ojämlik vardagsekonomi när vi är en familj som bygger och lever för en gemensam framtid. Det hela är mycket odramatiskt och skapar aldrig några diskussioner kring hur den ena gör av med pengar eller inte. Större utgifter diskuteras så klart tillsammans och tas från gemensamt sparande.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ossy

svarade på frågan för sedan

Jag tjänar in degen och min fru är hemmafru.

Jag bestämmer i princip allt som har med det ekonomiska att göra.

Lite skrivet med en skämtsam ton.

Nej, inte för att den som tjänar mest ska bestämma allt, men min fru är rätt ointresserad av ekonomi. :)

 

 

svarade på frågan för sedan

Vi har gemensam ekonomi och tjänar i det normala väsentligen lika mycket. Vi har en månadspeng som var och en bestämmer själv över. Sedan går resten in på gemensamt konto för mat, bostad, bil osv. I normalfallet är det hela odramatiskt men har underlättat för oss ffa i samband med föräldraledighet då en har en i vårt fall betydligt lägre månadsinkomst.

För oss förenklade detta mycket jämfört med att räkna procent och fördela och t.ex. dela upp inköp med privat och gemensamt blandat. Tidigare hade vi mycket räknande åt och fram för att dela upp ekonomin men nu tar det två minuter.

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vi gör så att vi köper allt gemensamt (mat, bensin etc) på ett Coop Medmera Mer, alltså ett kreditkort där vi kan ha varsitt kort på samma konto. Sen delar vi rakt av på den fakturan, på samma sätt som vi delar på alla fakturor för boende, el, försäkringar etc, det löser vi med ett litet excelark som räknar ut vem som lagt ut mest på fakturor varje månad.

Vi har inte delad ekonomi i övrigt, förutom att vi har kommit överens om hur mycket vi ska spara varje månad, så att vi ska känna att vi satt undan ungefär lika mycket var för framtiden.  Dock har vi båda ungefär lika mycket i lön. Vi är på så sätt noggranna med att den enas konsumtion inte ska påverka den andre på något sätt. Om din pojkvän själv kan tänka sig att sälja grejer för att ha råd med det han ska köpa så tycker jag det verkar som väldigt klokt av honom. Generellt sätt så har väldigt många svenskar mer prylar än de hinner använda.

svarade på frågan för sedan

Vi har gjort det mycket enkelt i vårt hushåll. Jag tjänar ungefär fyra gånger så mycket som min fru. Men vi samlar ihop våra totala inkomster och därefter drar vi av våra totala utgifter. Det som blir över går till sparande.

Ska det köpas något större (med finansiering från sparkontot) kommer vi överens om detta tillsammans.


Den här artikeln publicerades 2018-09-24 klockan 19:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂