Hur har era LYSA portföljer gått?
Sök:

Hur har era LYSA portföljer gått?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Felix

ställde för sedan frågan: Hur har era LYSA portföljer gått?

Jag är på gång att starta ett månadssparande på LYSA, tanken är att börja med ett 60/40 tills jag fyllt min mellanrisk hink. Lite nyfiken nu bara

.När startade ni erat LYSA sparande?

Hur har era LYSA sparanden gått sedan start?

Vilken fördelning på aktier/räntor har ni?

Har era LYSA pengar klarat sig bättre jämfört med motsvarande sparande på andra ställen?

Sist men inte minst, är ni nöjda med LYSA hittills? Nackdelar?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag brukar vara väldigt försiktig vad som gäller att dela information om mitt privata sparande, men om det är så oerhört viktigt för dig kan jag avslöja att jag öppnade ett konto hos Lysa för cirka ett och ett halvt år sedan. Jag har ett automatiskt månadssparande och det har bara flutit på, utan några bekymmer.
Jag har tre portföljer hos Lysa som är 20/80, 60/40 och 90/10 (enligt fyra-hinkars-principen, min lilla lekhink har jag hos Nordnet). Men man kan också välja fördelningen genom att lyda rekommendationen av Lysas egen robot. Eller utifrån sparhorisonten (10%-regeln). Eller hur man än vill, det är ju lätt att byta fördelningen med några knapptryckningar.
Lysas avkastning kan du se på https://lysa.se/avkastning (simulerad historisk avkastning) och på Morningstar (välj ”Fonder” och skriv ”Lysa” på sökfältet).
Lysa har tre aktiefonder vilka är:
Lysa Aktier A (bred investering)
Öhman Global Marknad Hållbar (hållbar investering) och
Öhman Sverige Marknad Hållbar (
ingår i båda alternativen)
Eftersom Lysas avgifter är låga och fonder billiga borde avkastningen vara väldigt lik med motsvarande fonder på andra ställen. Däremot kan olika fondrobotar skilja sig väldigt mycket ifrån varandra (inte minst avseende avgifter). I nuläget har jag svårt att säga om någon av de andra skulle vara bättre än Lysa.
Det är många som jämför Lysas avkastning med t.ex. Avanza Global (MSCI World), men den jämförelsen är inte helt rättvis eftersom innehavet skiljer sig så pass mycket: I Avanza Global ingår varken småbolag, tillväxtländer eller Sverige. Därtill är andelen USA nästan 65% medan i Lysas aktieportfölj är den ”bara” 40%.

stort sett är jag nöjd med Lysa, även om jag så gärna skulle önska något bättre avkastning (om det nu finns någon som inte gör det). Den största nackdelen med Lysa är att jag inte själv får välja andelen Sverige – den är alltid 20% av aktiefonder. Fördelarna är enkelhet, transparens och att det är lätt att hitta all relevant information på deras hemsida (vilket inte kan sägas om de flesta av Lysas konkurrenter).
Det är fullt möjligt att bygga en motsvarande portfölj som Lysas också själv. Kanske kan man till och med komma undan lite billigare, om man tycker det är värt besväret. Men om man vill ha jätte mycket USA är det nog bättre att bygga sin portfölj själv. Eller ”kompensera” Lysa med en USA-fond i lekhinken.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vadå rättvis. Om man jämför olika fondalternativ är det väl inte frågan om rättvishet utan om avkastning. Det är lätt att kolla att LYSA själva presenterar en avkastning som är väsentligt lägre än Avanza Global/Länsförsäkringar global indexnära.

Såhär ser det ut för LYSA (100 % aktier):

i år            -24,4 %

1 år           -13,3 %

5 år          +14,4 %

Länsförsäkringar global indexnära:

år            -21,4 %

1 år         -10,2 %

5 år          +23,3 %

På kort sikt är avkastningen ca 3 % lägre för LYSA. Jag skulle aldrig satsa på en robot som presterar så dålig avkastning. På min totala investering talar vi om nästan 50 000 kr lägre avkastning sista året. Varför ska jag försörja Lysa med det beloppet när jag kan använda Avanza och som sagt tjäna 50 000 kr det senaste året.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns många indexfonder som gått även bättre än LF Global Indexnära. Varför i herrens namn valde du inte någon av dem, en USA-fond till exempel? Eller någon aktiv global- eller branschfond. Eller ännu hellre, den fonden som gått allra bäst. Kan du räkna hur mycket skulle du ha tjänat om du hade råkat välja den bästa fonden på 5 års sikt? Vadå rättvist?

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tale

Visst kunde jag ha valt en annan fond. Du kanske inte läser den här bloggen eller dom rekommendationer som ges här i diverse portföljer. Här rekommenderar man folk Länsförsäkringar global indexnära som globalfond. Det var därför jag valde den och jämförde med LYSA.

Frågan som ställdes var om man är nöjd med LYSA inte vilken fond som ger mest avkastning av alla världens fonder.

Det jag visade var att väljer man en globalfond som rekommenderas här så får du väsentligt bättre avkastning än LYSA.

Du borde nog läsa frågor och andras kommentarer bättre innan du själv skriver irrelevanta kommenterar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du har helt rätt i att Länsförsäkringar Global Indexnära är en av de fonderna som ingår i de portföljerna som rekommenderas på den här bloggen. Jag har också lagt märke till att det finns några kommentatorer som brukar rekommenderar LF Global Indexnära eller Avanza Global istället för de portföljer som rekommenderas på den här bloggen. Och tro eller ej, jag vill inte avslöja några namn, men det finns några på den här bloggen som har till och med rekommenderat Lysa!

  Och till sist, jag vill tacka dig för att du svarade till frågan som ställdes.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-19 klockan 10:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.