Hur investera 10% av de 100% jag har på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti?
Sök:

Hur investera 10% av de 100% jag har på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Catrin

ställde för sedan frågan: Hur investera 10% av de 100% jag har på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti?

Hej,Jag är nybörjare men har nu läst en hel del och följt Rika Tillsammans under en tid samt öppnat ett konto på Nordnet. Tack för en otroligt lärorik, mycket pedagogisk och trevlig site.

Eftersom jag till att börja med tänkt investera 10% av mitt kapital över ca 10 år och har de andra 90% säkert med ränta och insättningsgaranti så skulle jag vilja ha tips på en portfölj. Jag lutar åt Globala barnportföljen eftersom jag gärna vill satsa på en hög avkastning men undrar om jag verkligen ska lägga något alls i räntefonder nu då räntorna beräknas stiga då min säkerhet finns i de 90% jag sparar? Jag har inga lån och inga planer på att köpa något särskilt under de närmaste 10 åren.

Det är ca 250 000 som jag vill investera. Jag undrar också om det är klokare att investera ca en 12-del per kvartal i ca 3 år till denna portfölj eller om du/ni rekommenderar en månadsinsättning? Eller om jag t.o.m. borde investera mycket snabbare än så? Eftersom vissa signaler på ett turbulent 2018 så känner jag mig osäker och vill gärna om möjligt få några tips ang. detta.

Kanske är det också alldeles för försiktigt att investera endast 10 procent? Jag vill helst börja med det och lära mig mer men undrar om det kanske är fel och något fegt tänkt?

En parentes; (Förstår även att man risksäkrar sin portfölj med en blandning av olika typer av räntefonder, korta och långa, i en portfölj men eftersom man tydligen kan förlora en hel del med långa räntefonder om räntan stiger så undrar jag varför man har med dessa överhuvudtaget om man räknar med höjda räntor. Det behöver ni inte svara på här men hade varit intressant med en sådan artikel eller podd. :-))

Tack på förhand och tusen tack för ditt/ert fantastiska engagemang i Rika Tillsammans.

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Catrin!

Allt beror på din tidshorisont och om det är specifika ändamål.

Jag tolkar din fråga som att du i alla fall vill ha 250′ investerade under ca 10 år. Med tanke på att det är 10% av ditt kapital på 2,5 miljoner så undrar jag vad du har för plan med utvecklingen på de 250′? Om vi räknar på en tioårsperiod med en genomsnittsavkastning på 7% har du nästan dubblat dina 250′ till ca 490′. De resterande 2 250 000 har legat på ett sparkonto med just nu runt 0,7% i ränta.

Att tajma marknaden är det absolut svåraste som finns, så det är ingen idé att försöka klura ut när det är rätt eller fel tid.

Det är bäst att investera allt på en gång eftersom tiden är en av de absolut viktigaste parametrarna för god avkastning. För den kommande 10-årsperioden kommer börsen gå upp ca 65% av dessa år och ner ca 35%.

Om du inte tänker månadsspara till portföljen är det viktigare att säkra med räntepapper, men tänk på att du egentligen har 90% placerat i ränta och endast 10% i aktiefonder, så då skulle jag inte blanda in någon räntefond.

Placera pengarna på ett ISK i en bred global indexfond, t.ex. SPP Aktiefond Global A, LF Global indexnära eller Swedbank Robur Access Global. Dessa är grunderna i de flesta långsiktiga portföljer.

Jag själv har tröttnat på att mixtra med procentsatser hit och dit i olika fonder och kör bara en fond numer, SPP Aktiefond Global A.

Jag vet inte om mina svar gjorde dig mer eller mindre förvirrad, men återkom gärna så ska försöka reda ut vidare frågor.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack så mycket Fredrik för ditt svar, jag känner mig definitivt inte mer förvirrad, tvärtom. :-)

Ja, du har rätt och som jag också skrev i min fråga så anser jag inte heller att jag behöver ha räntefonder då en stor del av mina pengar redan har högsta säkerhet. Tack för den bekräftelsen.

Jag har ca 10 år kvar till pension, kommer förmodligen låna ut en del till kontantinsats till bostadsrätter till ett eller två av mina barn. Jag vill kunna leva bra efter pensionen och kanske ev. så småningom kunna unna mig att köpa något boende utomlands, vem vet. En tryggad pension helt enkelt. Jag kommer tyvärr ha en låg allmän/inkomstpension p.g.a utlandsboende och tid hemma med barnen.

Jag förstår att du tycker att jag är en mycket ”försiktig general” och borde investera mer men har man inte haft pengar att investera tidigare och nu ska göra det med vetskapen att man även kan förlora så känns det läskigt. Fast ju mer jag lär mig desto tryggare känner jag mig. :-)

Kan en variant vara att investera de första 10% i ett steg och sedan kanske göra månadsinsättningar på ytterligare 10% – 30% under ett par, tre år?

Och…hur många procent av totalen skulle du själv ha vågat investera i aktiefonder på en gång och hade du själv lagt in en del som månadssparande?

Tack också för tipset om att lägga allt i SPP Global fond. Dock är jag…har blivit.. rätt intresserad och har under en tid aktivt skött mina PPM-fonder. Jag tänkte använda mig av Jans fondtips inför 2018 då jag anser att han tar stor hänsyn till risker.

Tack än en gång!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Investera bara den summa du känner dig bekväm med. Vi alla har olika smärttrösklar och mål med sparandet och en del tänker att man kan satsa 100% av allt man har och en del kör försiktigt med mer räntor i portföljen. Jag är en mittimellansnubbe som har drygt 20 år kvar till pensionen. Jag har mellan 5-10% räntor i de portöljer jag har.

Hur skulle du reagera om hälften av dina investeringar försvann i en börskrasch? Ungefär var tioende år får man räkna med en större börsras. Då är det inte kul att ha alla pengar man har på börsen. Jag tycker att 250 tkr är en bra start!

Sen är kanske inte tanken att du direkt efter pensionen tänker använda de pengar du har på börsen? Jag tänker iaf att man kan gott och väl fortsätta att ha sina pengar på börsen i ytterligare 5-10 år efter pensionen (givetvis beroende på hur pigg och frisk man är!) och då får pengarna tid att ytterligare föröka sig.

Om du känner att du inte vågar satsa mer än 250 tkr just nu (vilket i sig är en stor summa pengar!) så tycker jag inte att du ska ta mer risk. Meningen med ett långvarigt fondsparande är att man inte ska behöva ligga sömnlös om nätterna. Och om du har tio år kvar till din pension, och du kan tänka dig att låta pengarna ligga några ytterligare år kan du kanske även överväga att månadsspara utöver de 250 tkr du vill investera. 10 % räntefonder ska tydligen inte göra så mycket avtryck i avkastning och det kanske är mest en psykologisk grej att kunna ha lite extra att köpa för om fonderna blir mycket billigare (när börsen går ner).

Som Fredrik skriver, är det omöjligt att förutse marknaden. Det är lika bra att gå all-in nu med den summa du vill exponera mot börsen. Och statistiskt är det bättre att investera hela klumpsumman än att köra med månadsinsättningar. Givetvis inte speciellt kul att eventuellt få uppleva att ens klumpsumma på börsen kraschar 40-50% men månadssparande är faktiskt inte så mycket mer än en psykologisk trygghet.

Hoppas att jag inte rörde till för dig nu!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej John,

Nej, du rörde inte alls till det. Tack för ett utförligt svar och kanonbra tips! Ni har båda hjälpt mig att bekräfta mina egna tankegångar och fått känna mig att känna mig tryggare i mitt beslut. Och du har rätt, denna portfölj kan jag faktiskt spara längre än 10 år. ;.) Tack också för tipset om en liten del räntefond som buffert och att använda till köp om kurserna rasar. Det blir nog Spiltan räntefond. Om jag förstått det rätt så är det minsta risk med korta räntor om räntorna nu stiger här framöver.

Jag har även läst andra frågor och svar här och förstått att det är onödigt med alltför många fonder i portföljen så länge man har en stor riskspridning. Jag lyssnar vidare på Jans förslag inför 2018 och kommer nog fram till något bra.

Tusen tack än en gång Fredrik och John, det är helt fantastiskt att ni hjälper oss mindre insatta här. :-)

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det ordnar sig ska du se. Jag är både järv och försiktig. Jag är järv på så sätt att jag bara placerar pengar som jag egentligen inte behöver och då bara i aktieindexfonder. Jag är försiktig på så sätt att jag inte väljer smala spetsfonder, utan breda globala indexfonder.

Anledningen att jag bara har sådana är att de redan är diversifierade på region, bransch och kategori. jag behöver inte fundera på om jag ska ha si och så många procent av innehavet i en viss fond osv, det sköter sig självt.

Jag har i en annan fråga idag svarat på hur man kan, baserat på Jans portföljteori och fondval, bygga olika varianter (dock helt utan räntefonder).

Det är Josef som vill ha lite hjälp, tips och råd kring placering av pengar för sina barn. Läs inläggen här:

planer på att spara till barnen i fonder

Jag har också fört ett resonemang kring placering av en miljon för en 27-åring och hur jag tänker kring risker osv. Du kan läsa det här:

Okunnig 27åring med 1 miljon över.

Du kanske får ytterligare vinklar på hur man kan göra när du läst de inläggen. Dock rör inläggen och frågorna långa tidsperioder och ett av inläggen tar upp pension.

Med så pass mycket pengar och dina olika funderingar på hur framtiden ska se ut så kan det vara värt lite hjälp från en oberoende rådgivare. Här brukar Jan rekommendera Henrik Tell (https://effektivff.se/). Jan har också en intervju med honom som är intressant att lyssna på (https://rikatillsammans.se/ekonomisk-radgivning-och-radgivare/)

Hoppas du kommer fram till en bra placeringsstrategi.

Lycka till!

/fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för mer info Fredrik, toppen! Jag ska läsa dessa frågor och svar.

Och tack också för tipset om Henrik Tell, lustigt nog så lyssnade jag på den intervjun tidigare idag och har även kontaktat honom.

//Catrin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-30 klockan 12:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.