Hur investera 10 miljoner?
Sök:

Hur investera 10 miljoner?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av coco

ställde för sedan frågan: Hur investera 10 miljoner?

Om jag har tio miljoner att investera – hur bör jag bäst investera dem? Och vad bör jag räkna med för avkastning? Aktieindexfonder? (och i så fall dumt att investera allt samtidigt), köpa hyresfastigheter? Köpa tomter och bygga villor? Driver lönsamt företag idag men vill ha en trygghet och en passiv inkomst. Och på sikt ett mindre stressigt liv :) Målet är att familjen ska kunna leva ett gott liv på avkastningen.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle ta fram en nuläges analys och en önskeplan hur jag vill ha det, som tar hänsyn till ålder, familjesituation intressen fortsätta arbeta mm, så det finns mycket att fundera över innan man övergår till det praktiska, och det måste få ta tid att känna in.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Själv använder jag mig av Lysa och Henrik Tell och jag tycker att det ser bra ut, men det har varit svårt att hitta vad jag själv är, då det finns så många variabler och tankarna bara flyger i huvudet.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Håkan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En idé är att köpa en eller ett fåtal lägenheter som sedan hyrs ut genom korttidsuthyrning, exempelvis via Airbnb. Eftersom de flesta bostadsrättsföreningar säger nej så skulle jag se till att köpa en eller flera så kallade ägarlägenheter istället för bostadsrätter. Vid dessa äger man en tredimensionell fastighet och kan därmed, enligt min vetskap, inte förvägras uthyrning i andra hand av någon.

Anledningen till att jag föreslår korttidsuthyrning framför mer långvariga hyresgäster är att avkastningen blir mycket bättre. Som jämförelse kan vi ta en tvåa på 45 kvm i Stockholms innerstad. Är lägenheten av hög standard går det uppskattningsvis att ta så mycket som 15 000 kr per månad i hyra av en mera långvarig hyresgäst. Vid korttidsuthyrning går det uppskattningsvis att ta 1 500 kr per natt vilket blir ca 45 000 kr per månad (1 500 kr * 30 dagar = 45 000 kr).

Givetvis faller en del bort i skatt och andra omkostnader så man kommer inte att få ut summorna ovan i slutändan men det blir ändå en hel del över i avkastning.

Vad gäller bostadsmarknaden så kommer folk alltid att vilja bo i Stockholms innerstad. Dessutom är konjunkturen stark så att folk har jobb och kan betala sina räntor. Realräntan i samhället kan mycket väl förbli låg ett bra tag framåt. Allt detta gör att efterfrågan på fastigheter kommer att förbli hög.

Dessutom är utbudet på fastigheter begränsat i Stockholms innerstad då det bara finns en viss mängd eftersom det helt enkelt inte finns så mycket utrymme kvar att bygga på. Byggtakten börjar mattas av och kommande åren kommer det inte att färdigställas lika mycket lägenheter i Stockholmsregionen som senaste åren. Ändå fortsätter inflyttningen till Stockholm. Allt detta driver eller håller åtminstone uppe priset.

Sammantaget bedömer jag fastighetsmarknaden i Stockholm som stabil motiverat av de två styckena ovan. En investering bör dock ses på minst ett antal års sikt vilket gör att ett ägarlägenhetsköp som sker på 10 års sikt kommer enligt min bedömning att vara förknippat med mycket låg risk att sälja till förlust om 10 år. Även om det skulle bli en liten förlust så har en sådan investering gett en bra avkastning under den tiden.

Detta förslag ger en stabil avkastning över tid. Dock kan det nog vara en bra idé att diversifiera och även investera i annat också.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2018-03-18 klockan 20:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.