Hur investera 10k/månad mot pension
Sök:

Hur investera 10k/månad mot pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Hur investera 10k/månad mot pension

Hej!

Jag kommer att flytta utomlands som medföljande, och under en period på 3-5 år inte ha någon inkomst av tjänst. Planen är att avsätta 10 000kr/månaden av medföljandetillägget för att kompensera uteblivna pensionsavsättningar. Min fråga är hur jag bäst investerar dessa pengar. Jag är 32 år, har ett ISK-sparande hos SHB, samt en tjänstepension hos LF från min firma (ca 350 000 totalt). Bor i bostadsrätt värd ca 5M med 70% belåning. Jag har en relativt hög riskprofil och har inga problem med att sparandet tappar i värde på kort sikt. Detta är ju pengar som ska växa till sig under 30 år framåt. Jag utgår från att en ISK är den självklara sparformen.

Hur hade ni gjort? Byggt på befintligt sparande? Startat nytt hos Avanza eller Lysa? Andra idéer?

Varmt tacksam för alla tips.

 

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Tyvärr kan man inte ha ISK som ”utflyttad”. Enklast blir nog en vanlig aktie/fonddepå i Sverige eller i ditt nya land. Vilket egentligen är helt OK om du bara väljer bra fonder i början samt håller fingrarna i styr och inte säljer på 30 år. Du behöver ju inte betala en årlig skatt som med ISK så med en sån lång horisont kan vanlig depå löna sig.

Eventuellt kan kapitalförsäkring fungera, men det är tveksamt om du slipper undan kapitalvinstbeskattning i ditt nya land ändå och isåfall kommer du få betala både KF-skatt i Sverige och kapitalvinstskatt i ditt nya land.

Får man fråga vart ni ska flytta? Det finns kanske speciella regler och vissa länder har ISK-liknande konton. (UK t ex).

Se gärna denna:

https://en.wikipedia.org/wiki/Individual_savings_account#Similar_schemes_in_other_countries

Lycka till!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Depå – Vissa fonder kan inte köpa/byta när man är urskriven från Sverige. Det går bra att sälja (men betalar kapitalskatt).
  ISK – Man måste bo i Sverige.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om en kf fungerar så skulle jag om jag vore dig, öppna kf hos Avanza, köra på Avanza global, och Spiltan Investmentbolag! Lyckas till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Beroende på vilket land så finns det kanske potential att hitta bättre produkter. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för era svar!
När man är utsänd via UD så behåller man sin svenska folkbokföringsadress och är formellt fortsatt bosatt i Sverige, så jag kommer att kunna göra precis samma val som om jag stannade i Sverige, i det här fallet.

Kan det alltjämt vara värt att spara i depå istället för ISK, anser ni?

Vi ska flytta till Karibien.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om så är fallet så tycker jag absolut att du ska fortsätta spara via ditt ISK, eftersom tidshorisonten är pension eller iaf 10år+ så passar ”Globala Barnportföljen” utmärkt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-05 klockan 15:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.