Hur investera 600 000 kr?
Sök:

Hur investera 600 000 kr?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erika

ställde för sedan frågan: Hur investera 600 000 kr?

Hej!

Jag har haft en summa pengar i allemansfonder etc på fondkonto sedan jag var liten. Jag har nu bestämt mig för att betala min skatt på dessa, och sätta in dem på ISK istället, för att börja på ny kula. Jag har ca 600 000 kr att investera, men vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det. Jag har läst en del på Hembergs blogg, och han rekommenderar att man placerar pengarna i räntefonder (gärna tre stycken) så länge, och sedan investerar 1/10 per kvartal. Jag vet att det ofta debatteras hur vidare det är bäst att investera allt på en gång eller sprida ut det, men jag tilltalas av tanken att sprida lite på det.

Hur bör jag tänka med pengarna som ligger och ”väntar på att investeras”? Är räntefonder vettigt? Om så, vilka?

Vad bör jag sedan investera i? Mitt tidsperspektiv är långt, minst 10 år, och jag är inte superaktiv som sparare. Jag tänker mig kanske max 5 olika fonder. Billiga.

Någon som har några bra tips och råd för hur jag ska tänka? Just nu har jag pengarna på konto i ISK, vilket ju såklart inte är speciellt bra.

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erika!

Om din sparhorisont är 10+ år så skulle jag satt in allt på en gång i en globalfond. Att vänta med att investera gör att du tappar fart. De andelar du köper idag kommer sannolkit om 8-10 år ha ökat i värde.

Jag vet att en del säger att man ska dela upp för att jämna ut, men över tid ser jag inte att det skulle vara dåligt att investera allt direkt. Om vi får en börskrash om 6-12 månader så är det dåligt och eftersom ingen vet så tycker jag att man lika gärna kan lägga in allt på en gång. Dessutom har du nu allt i ISK redan, så då är det lika bra att investera allt på en gång.

Om du ska välja fem fonder måste du veta vilka och vilken fördelning mellan dem.

Mitt råd är att välja en globalfond. Antingen SPP Aktiefond global som kostar 0,33% och lite mer Asien än LF Global indexnära och Robur Access Global.

Mitt andra tips är 90% av någon av de två sistnämnda och 10% Asien/Tillväxt.

Förslag ett, 0,33% i avgift

100% SPP Aktiend global A

Förslag två, 0,24% i avgift

90% LF eller Robur Access Global indexnära och 10% LF Tillväxtmarknad indexnära

Förslag tre, 0,20% i avgift

90% LF eller Robur Access Global indexnära och 10% Robur Access Asien

Dessa tre portföljer är bra bassparande och bör över en tioårsperiod ge runt 7%-8% i avkastning.

De två sista alternativen blr ombalanseras varje år, dvs att man säljer delar av den fond som gått bäst och köper den som gått sämre så att fördelningen är 90/10.

Jag hade personligen lagt allt i alternativ ett för då slipper ja ombalanseringen.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-28 klockan 12:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.