Hur investera 600000?
Sök:

Hur investera 600000?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Mari

ställde för sedan frågan: Hur investera 600000?

Har 600 000 kr som jag skulle vilja investera. Är 77 år så ett långsiktigt sparande  är inte realistiskt, kanske ett sparande på 5 år?

Vill investera allt på en gång. Skulle en uppdelning med 300 000 i en ISK fond (50% aktier och 50 % räntebärande)

och 300 000 i en Indexfond vara ett bra placeringsalternativ?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ann-Mari!

För ett sparande på 5 år så rekommenderar Jan den portfölj som kallas för nybörjarportföljen som du kan läsa här. 50/50 är en fördelning som passar den horisonten. Så att dela upp så låter rimligt! Däremot hade varken jag eller Jan lagt alla de 300 000 i en enda indexfond, utan föredrar att ha ett par olika. T.ex. en global, en Sverige och en tillväxt. Det kan du läsa mer om här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

Ett annat alternativ du kan titta på för att se om det passar dig är RIkaTIllsammansportföljen, som är lägre risk och har som koncept att den ska gå positivt  i alla olika möjliga utfall.
Om den:

 • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
 • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
 • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
 • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

  Mer om RikaTillsammansportföljen: https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

  Hälsningar
  Elin

svarade på frågan för sedan

Tack Elin för ditt snabba svar.

Uttryckte mig nog lite vagt angående att placera hälften av pengarna i en Indexfond. Tänker sprida ut pengarna ungefär som Jan föreslår i Nybörjarportföljen. (Länsförsäkringar Global Indexnära, SPP Aktiefond Global, Spiltan Räntefond Sverige & AMF Räntefond Lång).

Har varit inne på Nordnet och ser att där finns en fond som heter Nordnet Superfonden Sverige. Vet du om denna indexfond, på ett ungefär, motsvarar någon av de fonder som Jan föreslår i Nybörjarportföljen med 4 fonder?

Har läst en del av artiklarna som Jan skrivit, det är mycket att ta till sig. Ett mycket bra arkiv att ha tillgång till!

Har dock inte hittat någonstans där det står, hur man bär sig åt om jag nu t.ex. skulle vilja köpa Länsförsäkringar Global Indexnära. Har alla banker denna fond? Om inte, vart vänder man sig då man vill placera i de olika fonderna?

Vänliga hälsningar

Ann-Mari

svarade på frågan för sedan

Ann-Mari,

De fonder du nämner kan du köpa via Avanza eller Nordnet.

Om du inte vill använda den utmärkta investeringstjänsten Lysa som gör samma jobb så skulle jag bygga en portfölj utifrån Jans Nybörjarportfölj, men med sju fonder.

Längre ner på den här sidan hittar du fonderna under rubriken ”Fondportfölj med sju fonder”:

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Den består av:

Aktieindexfonder
20% LF Global INdexnära
20% SPP Aktiefond Global A
10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (kan ersättas med Nordnet Superfonden Sverige hos Nordnet eller SEB Sverige Indexfond hos Avanza)
10% LF Tillväxtmarknad Indexnära

Räntefonder
20% Spiltan Räntefond Sverige
10% Öhman Realobligationsfond
10% AMF Räntefond Lång

När du sedan ska köpa fonder så går det i stort till så att du sätter in den TOTALA summan du vill investera hos t.ex. Nordnet (om du absolut vill köpa fonden Nordnet Superfonden Sverige så MÅSTE du välja Nordnet) eller Avanza.

När det är gjort så ska du se till att köper de fonder du vill och köper dem på ditt ISK-konto. När du blir ny kund så får du ett depåkonto och måste öppna ett ISK-konto själv.

Sen räknar du ut hur mycket du ska köpa i kronor för varje fond. Sen lägger man en köporder.

Sen ska du följa upp det varje år och se att fördelning hålls. Detta gör man genom en så kallad ombalansering. Det går i stort ut på att räkna fram hur stor andel en given fond har av ditt totala kapital. Om en fond är överrepresenterad så ska man sälja av lite och köpa av det som är underrepresenterat. Man gör det för att köpa andelar billigt och sälja andelar dyrt. Genom att göra så bibehåller man sin risk.

Jag har tröttnat att hålla på så och har helt gått över till Lysa. Jag är 42 år. Jag tycker det är helt överlägset sätt att investera. Jag betalar 0,41% i TOTAL avgift och all ombalansering sker automatiskt av Lysa, jag behöver inte göra någonting annat än att månadsspara. Investeringarna sker automatiskt i den fördelning jag valt per konto. Så fort det skiljer mer än 3% mellan aktier och räntor i mitt innehav i fler än fem dagar så ombalanserar Lysa automatiskt.

Lyssna gärna på Jan och Carolines intervju med Lysas VD som är mycket intressant. Lysa har en väldigt fin investeringsstrategi där man kan välja hur stor fördelning man vill ha mellan aktier och räntor. Du kan INTE välja vilka fonder som ska ingå, utan det gör Lysa, men de har en mycket bra riskspridning på sitt innehav.

Länk till intervjun:

En genomgång av fondroboten LYSA

Jag kommer försöka förmå min pappa (som för övrigt är lika gammal som du) att flytta sitt fondsparande hos Nordea till Lysa. Det rör sig om ungefär lika mycket pengar som du har efter att han har betalat kapitalskatt. Problemet är att han är väldigt trogen banken och tror på allt de gör, nästan…

Jag hoppas du fått lite mer info. Fråga gärna mer om det är något som är oklart. ingen fråga är för dum!

/Indexpatronen


Den här artikeln publicerades 2018-09-22 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.