Hur investera 750 000?
Sök:

Hur investera 750 000?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av viktor valin

ställde för sedan frågan: Hur investera 750 000?

Jag har sparat ihop 750 000 men är kluven över hur det bäst investeras.

Jag har fast anställning och bra betalt. Mina boendeutgifter är låga vilket tillåter mig att spara mycket varje månad. Har i nuläget inget behov av att äga en bostad men kanske har det inom 3-5 år. Skulle jag investera allt på börsen hade jag förmodligen kunnat spara ihop till en kontantinsats på 3 år.

Timingen känns dock fel för att gå all-in på börsen och bostadsmarknaden med ett överhängande bostadsprisfall.

Alternativen jag funderat på:

1. Investera 250 på börsen (är långsiktig med mitt sparande), 500 i bostad (och hyra ut i andrahand tills behov finns att nyttja den själv).

2. Spara till 30 % av bostadens värde, köpa lgh och därmed minska amorteringskostnaderna.

3. Avvakta med börsen och/eller lägenhet för att tima ett prisfall. Att pengarna förlorar 2 % i värde per år känns som en liten förlust att ta jämfört med potentiella 30-50 % vid en börs/bostadskrasch.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, några tankar:

 • Att fundera på timing i börskurser/bostadspriser är nog inte riktigt rätt spår. Ingen kan förutsäga framtiden på det sättet.
 • 3-5 år är ju i kortaste laget för att investera på börsen, för det KAN ju komma en börskrasch precis innan du ska ta ut pengarna.
 • 2% per år i fem år blir ju nästan 10% förlust. Och den är garanterad. Så det är inte försumbart över lite tid.
 • Hur säker är du på plats och storlek för din påtänkta ägda bostad? Jag menar, köper du bostad nu för att hyra ut i 3år och sen sälja för att du kommit på att du vill bo på annan plats, så blir det ju ett risktagande. Men också möjlighet att tjäna pengar såklart.

Jag skulle ta en till funderare på varför du vill köpa bostad, och vad som påverkar ditt beslut.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag sitter i en liknande situation faktiskt. Så här tänker jag:
  Investera inget på börsen som du behöver använda inom 3-5 år. Jag skulle placera dina 750.000 på ett sparkonto med insättningsgaranti på en nätbank som iaf erbjuder lite ränta, typ avanza. Om du sedan tänker att ditt månadssparande är långsiktigt (10+ år) skulle jag istället investera dessa pengar på börsen. Då slipper du ta onödig risk med din kontantinsats och du kan vara säker på att du bara förlorar inflationen-sparräntan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 2. Vit pil

  Tack för ditt svar!

  Jag kanske var lite otydlig, går jag in på börsen så är jag långsiktig med mitt sparande; 10 års sparhorisont.

  Vad gäller bostaden undrar jag om den går att betrakta som en investering eller om man bara ska se den som en plats att bo i?
  Det jag söker här är vad som ses som det mest ekonomiskt försvarbara, alldeles oavsett andra omständigheter som har med behovet av boende att göra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  viktor valin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för ditt svar!

Jag kanske var lite otydlig, går jag in på börsen så är jag långsiktig med mitt sparande; 10 års sparhorisont.

Vad gäller bostaden undrar jag om den går att betrakta som en investering eller om man bara ska se den som en plats att bo i?
Det jag söker här är vad som ses som det mest ekonomiskt försvarbara, alldeles oavsett andra omständigheter som har med behovet av boende att göra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Viktor!

Svårt att se bostaden som en investering med en rimlig risk om du inte ens har tänkt bo i den?
Det blir mer som en spekulation med en ränta på (hyran), om du ska hyra ut den.

Om du har tänkt att bo i bostaden själv så kan du absolut se det som en investering, men inte som en spekulation.

Det andra alternativet att gå in på börsen med pengarna kan också vara en bra idé, om du såklart ska ha pengarna där över 10 år. Skulle i så fall rekommendera dig att läsa lite på denna artikeln:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Bilda din egen uppfattning och investera där efter, rekommenderar även denna artikel:

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-14 klockan 14:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.