Hur investera för att kunna jobba deltid och leva på avkastning?
Sök:

Hur investera för att kunna jobba deltid och leva på avkastning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrika

ställde för sedan frågan: Hur investera för att kunna jobba deltid och leva på avkastning?

Hej!

Jag har insett att jag, om det går att undvika, inte vill jobba heltid hela livet. Finns så mycket annat jag värdesätter som jag vill ha tid till.

Jag är 30 år. jobbade på diverse timm/deltidsjobb och reste runt m.m tills jag var 25.  Jobbade sedan heltid 2010-2014, började sedan plugga till civilingenjör vilket jag snart är klar med. Räknar med att få ett hyffsat välbetalt jobb ganska snabbt efter examen och då kunna månadsspara ca 3000.

Jag har studielån på ca 300 000.

Har precis sålt en bostadsrätt med rejäl vinst. Ca 1,6 miljoner efter skatt. Bor nu i hyresrätt och avser fortsätta med det.

Vad jag undrar är hur jag bäst placerar mina pengar för att inom 15-20 år få en avkastning som kan försörja mig till ca 50% och sedan, om 30 år till 100%. Tänker att jag vill leva på ca 20000 i månaden.

Hur ska jag spara? Är nybörjarportföljen eller rikatillsammans-portföljen att föredra? Ska jag betala av mitt studielån direkt eller enligt betalningsplan? Hur stor del av mina pengar ska jag investera, och var? Vill också ha en buffert som jag lätt kan komma åt. Just nu har jag ett sparkonto med 0,65% ränta.

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ulrika,

Om nu bostadsmarknaden fortsätter vara orolig och vi får en nedgång (vem vet?) där så ser du ut att ha gjort rätt beslut (enl.mig). Något väldigt många människor missar med att äga sitt egna boende och kostnaden för detta är den så kallade kapitalkostnaden. Dvs den avkastning som du hade kunnat få på ditt kapital (som är inlåst via kontantinsatsen) och under tiden kunnat placerat någonstans och låtit det förräntas. Men vem vet vad som händer i framtiden, du kanske möter prince charming och väljer att ta vinsten från bostadsförsäljningen för att skaffa ett hus och på så vis återigen binda kapital till ”ingen nytta”. Du och endast du själv är din största fiende mot din portfölj. Det är såå enkelt att nagga lite på guldägget sitt.

Eftersom du studerar och lånekostnaden för att låna för studier är väldig låg så är ett tips till dig att du tar större lån än vad du verkligen behöver och månadssparar denna del. Istället för att betala 1 % i ränta skulle du kunna få exempelvis det Stockholmsbörsen genomsnittligen direktavkastar, dvs mellan 3-4 % vilket innebär att du tjänar 2-3 %. Tror Jan B skrivit om detta på bloggen, alla lån är inte dåliga låg, kika runt så hittar du nog.

Sedan, men det är högst personligt, så skulle jag strunta i att betala av så fort som möjligt. Du tjänar endast så mycket som räntan på studielånen är, 1 %? Dvs inte mycket, sämre än korta räntefonder och likvärdigt med ett fasträntekonto som ex din bank kan tänkas ge för ett sådant. Kör efter planen med andra ord..

Vart ska du placera? Svårt att ge några råd, jag är inte heller den personen som gör det då detta är högst individuellt. Vad har du för riskvilja? Ta reda på det först, här är det viktigt att du känner dig själv som person. Pallar du med att ditt konto visar minus under en längre tid, kommer du sova gott om natten då? Som tur är så är du av det kvinnliga könet och kvinnor brukar oftast vara lite mer defensiva/försiktiga vilken kan leda till en god riskjusterad avkastning. Denna blogg är ingen dum början! Titta lite på Jans portföljer, förstå ränta på ränta samt hur mycket avgifterna urholkar av din avkastning under tid.

När jag läser din text får jag uppfattningen av att du är VÄLDIGT GRÖN på det här med placeringar och då tycker jag du ska ta det försiktigt i början och läsa på. I rådande marknadsklimat finns det ingen som helst anledning till att hetsa in på börsen för att jaga avkastning. Själv läste jag i cirka 5-6 månader dagligen om allt möjligt, aktier, fonder, lärde mig skilja på obligationer/långa resp. korta räntefonder, för- och nackdelar med de olika kontotyperna samt vad skatten för dessa innebär. Läs bloggar, nyhetssidor, forum, kolla videos på youtube och hämta inspiration men glöm aldrig att bilda din egna uppfattning. Det finns mycket skit där ute, försök undvik det så gott du kan.

Nu till det ”viktiga”, du säger att du om 10-20 år vill kunna gå ner i halvtid, och efter 30 år sluta helt. Det är inte helt omöjligt med tanke på vart du står redan idag. Kanske redan uppnåeligt i kommande cykel. Jag skulle vilja påstå att du kommer få någonstans mellan 200-500 % i avkastning under denna. Men det är bara på ett ungefär och allt beror givetvis hur du lyckas med dina placeringar, indexfonder, stockpicking, helt upp till dig. Ju mer räntor osv desto lägre avkastning kommer du få, men säkrare (mindre volatilt). Här måste du känna efter själv hur viktigt det är att ta högre risk för att snabbare uppnå dina mål. Är det viktigare att möjligheten till att gå ner i tid fortare uppnås än en möjlig förlust av ditt kapital är? Är du beredd att ta den risken?

Låt oss räkna lite enkelt utifrån dina förutsättningar, kommer endast utgå från ditt kapital om 1,6 miljoner.

1,6 milj kan redan idag ge dig en passiv årlig inkomst om ca 60 000 (1 600 000 x 0,0375), vilket är Stockholmsbörsen genomsnittliga direktavkastning i % idag. Säg att du i nästa cykel lyckas få följande avkastning:

100 % -> 3,2 (3 200 000 x 0,04 = 128 000). 10 600 kr/mån (skattefritt) Så med andra ord om redan 5-10 år skulle jag vilja påstå att du kommer kunna gå ner 50 %.

200 % -> 4,8 ( 4 800 000 x 0,04 = 192 000). 16 000 kr/mån (skattefritt)

300 % -> 6,4 (6 400 000 x 0,04 = 256 000). 21 000 kr/mån (skattefritt)

400 % -> 8,0 (8 000 000 x 0,04 = 320 000). 26 600 kr/mån (skattefritt)

500 % -> 9,7 (9 700 000 x 0,04 = 388 000). 32 000 kr/mån (skattefritt)

Ju mindre du kan leva på desto mindre kapital behöver du för att uppnå dina mål. Det är lättare att justera utgifterna än att öka inkomsterna, iaf i början.

Äger du indexfonder kan du själv sälja för motsvarande siffra som en 4 %-ig DA skulle ge. Äger du aktier kan du titta på bolag som har hög direktavkastning på mid / large cap. Här kan du även välja de som ger ytterligare någon procent, ex banker. Har du allt på ett ISK-konto och du ex. har aktier så kan du ta ut dessa skattefritt så länge du plockar ut dom ur kontot innan kvartalsskiftet, då kmr det inte ingå i kapitalunderlaget för beräkningen av schablonskatten.

I nästa cykel skulle jag vilja påstå att du bör få 400-500 % avkastning under 5-10 år (på ett ungefär, kanske mindre, typ 200-300 %), och har du redan 1,6 miljoner idag (+ lite månadssparande) så borde du redan om säg 10-15 år kunna helt sluta jobba. Men allt beror givetvis hur du lyckas med dina placeringar, indexfonder eller stockpicking, helt upp till dig. Jag anser jmf med Jan att man kan slå index över tid.

Eftersom vi mest troligen befinner oss på en konjunkturtopp ser jag ingen anledning till varför du skulle hetsa till börsen för att jaga avkastning. Du sitter på så pass mycket pengar att om du ex. skulle förlora 50 % av dessa så hjälper din tänkta månadssparande föga, de tar som sagt ett ganska bra tag att spara ihop till 800 000 trots en hög sparkvot/månadssparande samt god avkastning under tiden. Jag skulle säga åtminstone 10 år och detta innebär sedan att du även förlänger tiden det tar för dig att uppnå finansiell frihet.

Om du delar min syn på konjunkturen kan du läsa mer på nedan angivna länkar samt se det historiska mönstret och grotta dig vidare utifrån det. Bilda dig din egna uppfattning om vart ekonomin står och vart den är påväg. Det går upp och ner, precis som börsen.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Konjunkturen—Barometerindikatorn/

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP—Sverige/

https://www.konj.se/publikationer/konjunkturlaget.html

https://www.konj.se/publikationer/konjunkturbarometern.html

https://www.silf.se/medlem-i-silf/pmi-inkopschefsindex/Manadens-PMI/

Om du delar min uppfattning (att vi är på toppen, dvs har en överhettad ekonomi) så skulle du för en egen vald del av dina pengar kunna köpa ädelmetaller som har en låg korrelation med börsen, 10 %? Dvs går börsen ner så går dessa upp då de anses som ”säker” mark under oroliga tider för investerare. Guld, silver och råvaror är något du skulle kunna kika vidare till. Notera att alla dessa handlas i DOLLAR vilket ger dig en exponering mot annan valuta samt risk. Annars tycker jag gott du kan sitta och trycka på dina pengar tills börsen bottnar för att då kliva in, visst timing är svårt, INTE omöjlig, då det är förenligt med hög risk.

Det blev ett långt svar, kunde tyvärr inte undvikas, hoppas du orkade hela vägen ända hit. Lycka till med allt!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-02 klockan 18:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.