Hur investera mina pengar när kronan är så låg
Sök:

Hur investera mina pengar när kronan är så låg

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alfred

ställde för sedan frågan: Hur investera mina pengar när kronan är så låg

Hej Jan!

har följt dig under en lång tid och har lydit de flesta av dina råd sedan jag började spara

 

jag flyttade nyligen till USA och sålde därför mitt radhus i Stockholm. Jag gick med vinst och har nu 2M Sek att investera.

Jag skulle vilja köpa mig ett hus här där jag är bosatt, men är rädd att föra över mina pengar på kronan är så pass låg. Jag kan också bo kvar och betala hyra här och investera mina pengar i aktier med en längre sparhorisont, då jag inte kommer att behöva de inom överskådlig framtid om jag nu inte köper ett hus här.

hur hade du gått tillväga? Jag har ingen familj eller barn. Hur bör man gå tillväga i liknande fall när kronan är så svag som den är? Svenska aktier/fonder för att invänta en stark krona igen?

 

tack så mycket för din tid!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jobbar du och går lön i dollar? Kanske kan du föra över lite för en down-payment, och sen ta ett lån men med din svenska aktie/fond portfölj som säkerhet?

Tänk på att i investerar du I globalfonder etc så har du en valutaväxling redan där.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är också utlandssvensk och har funderat mycket på detta. Svårt…

Jag tror att större delen av aktierna på den svenska börsen påverkas i motsatt riktning mot kronkursen. Sjunker kronan så stiger börsen och vice versa…  Men jag kan inte basera det på något vetenskapligt.

Min tes är alltså att det tar ut vartannat och det är alltid svårt att försöka tajma. Mitt råd är att om du hittar nåt bra så slå till på det annars, tills dess låt pengarna jobba i nån globalfond.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är flytten till USA permanent eller tillfällig? Jag bor sedan ett år tillbaka i ett EU-land och jag hyr en lägenhet för jag tycker det är svårt att sätta sig in i ett nytt lands bostadsmarknad, samtidigt så hyr jag ut min bostadsrätt i Sverige.

Om något/några år planerar jag att flytta tillbaka till Sverige så därför känns det för kort om tid för att sälja min lägenhet i Sverige, flytta hit kapitalet, köpa ny lägenhet och sen sälja den igen om något år.

Är din flytt permanent så skulle jag ändå chilla i några år för att bo in dig och lära känna bostadsmarknaden, områdena osv och sen köpa när du vet lite mer hur det fungerar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ja, helt rätt!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kalle2

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja håller med ovanstående. Det spelar mycket större roll för ditt välbefinnande att du hittar ett hus du trivs med etc. än att försöka tajma optimala lägen på bostadsmarknaden i nya landet och valutakurser. Ingen vet var valutor tar vägen på lite sikt. Men det är ju alltid lätt att titta i backspegeln och se att där skulle jag köpt/sålt/växlat etc.

Lite perspektiv också. Kronan har ju sjunkit mycket jmf dollarn senaste åren. Men det var också från historiskt höga nivåer. 2002 var en dollar 11sek. Nuvarande är i princip en normalisering om man tittar på historiska kurser.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-24 klockan 17:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.