Hur investera mitt kapital med bra avkastning och gå ner i arebetstid
Sök:

Hur investera mitt kapital med bra avkastning och gå ner i arebetstid

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Hur investera mitt kapital med bra avkastning och gå ner i arebetstid

HejÄr 40 år och har under åren sparat undan på ett sparkonto med 0% ränta, har idag ca 750 000 sekdessa vill jag förvalta så gott det går, jag sparar undan ca 10 000 I månaden från min lönhar sagt upp mig från mitt jobb för att testa något annat och gå ner i arbetstid på sikt och kommer då säkert inte kunna lägga undan samma belopp, värdesätter ledig tidJag har 6 månader månader innestående semester att få utbetalt efter jag slutat, nu när det är slutet på året så blir större delen av semester utbetald med 50% skatt, alt så kan jag få utbetalt per månad med vanliga skatten istället,Tar jag en ny anställning under \”semestern\” tiden så blir det 50% ändåHar ju chanson att jobba och under denna tid kunna spara undan ännu mer, men att betala så mkt i skatt, är det ens värt det, eller ska man se det som att all inkomst är bra oavsett höga skatten..? Eller njuta av tiden med min hobby som jag vill ägna mer tid åtBehöver hjälp att se det med andra ögon, med skatten och hur jag placerar mina pengar bäst, vill efter denna perioden gå ner i arbetstid för att njuta mer och inte bara jobba, har ganska låga boendekostnaderHar öppnat ISK hos Avanza och för att börja någonstans köpte jag nu Länsf. global index för 50 000 sek, läjligt lite kanske, mest för att våga komma igång med nåtMvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är bra jobbat att ha sparat ihop så mycket pengar, men tyvärr tappar de ju bara i värde p.g.a. inflationen där på bankkontot. För att få en långsiktig tillväxt bör du investera dem i aktier/aktiefonder. Många rekommenderar även att en del av pengarna investeras i räntefonder, se till exempel artiklarna om nybörjarportföljen och barnportföljen. Själv föredrar jag att ha 100 % aktier på den del som sparas långsiktigt och att ha ett annat konto på banken för kortsiktigt sparande.

Att jobba under ”semestern” bör ju ge en fin extrainkomst, även om skatten kanske blir ganska hög. Om det är värt det eller ej för dig är svårt att svara på, det beror väl på vad du annars tänkt att göra med tiden.

Ditt sparkapital är väl tyvärr inte tillräckligt stort för att kunna ge något större tillskott i din löpande ekonomi, om du inte vill att pengarna ska ta slut ganska snabbt. Men om de får växa till sig med tiden så kan det bli en tillräckligt stor summa för att på sikt kunna ge en bra ”extrainkomst”. Enligt den så kallade fyraprocentsregeln kan man ta ut 4 % av sitt kapital (inflationsjusterat) per år utan att pengarna tar slut (om man inte har väldigt otur), men det kräver ju att pengarna är investerade.

Länsförsäkringar Global index är en alldeles utmärkt fond. Du skulle kunna ha hela ditt kapital där utan problem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Lisa! Du har fått ett bra svar från Lukas. Att fortsätta spara och extrajobba, istället för att ta slut på kapitalet är vad jag själv hade valt. För inspiration så kan du läsa om portföljer i denna artikel:
  https://rikatillsammans.se/fondportfolj/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-08 klockan 10:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.