Hur investerar jag en miljon?
Sök:

Hur investerar jag en miljon?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Förtvivlad 30 åring

Den här artikeln publicerades 2017-04-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur investerar jag en miljon?

Jag står utanför bostadsrättsmarknaden och har missat tåget i prisuppgångarna. Det känns inte som om man kan hämta så mycket avkastning där längre samtidigt tror jag inte på någon prisnedgång heller (efter att ha trott på det i 10 år) och känner inte att 4 miljoner för en 2a gör mig lycklig men då till frågan:

 • Var investerar jag i så fall bäst 1 miljon SEK?

För tillfället har vi en tillgångsinflation på cirka 10%, en negativ reporänta och löneökning på 6-10% över en 3 års period samtidigt som banker ger max 0,8% i sparränta, räntefonder ger negativt resultat och börserna är övervärderade. Vad gör man?

Ska man kanske köpa sig en medelhavslägenhet bara för att få något för pengarna eller ska man investera i börsen eller bostad i Sverige och riskera att allt raderas ut över en natt eller ska man vänta och låta inflationen äta upp sparkapitalets värde inom 10 år?

Det känns som att det är värre att ha pengar sparat än att inte ha det. Löner revideras upp år efter år men sparkapitalet tappar 10% i värde per år och då ställer man sig frågan var får man igen det tappet eller man kanske inte ska spara?
/Förtvivlad

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Intressant fråga och diskussion i kommentarsfältet till den förra frågan. Det här noterar jag när jag läser din fråga och kommentarerna.

Först och främst, du är inte ensam. Jag känner igen mig väldigt mycket i det som du skriver. Jag har också sparat och tjänat ihop en stor summa pengar. Inte på tur, utan på sparsamhet, flit och systematik. Det är klart att man värderar de pengarna högt eftersom man känner till arbetsinsatsen. Utmaningen blir dock, precis som du skriver att man blir kanske oproportionerligt försiktig med dem.

Jag påstår ju att många idag har haft mycket tur, t.ex. med uppgångar i bostäder. Det är inget fel på att ha tur. Problemet är om man blandar ihop tur med skicklighet. Det är inte skicklighet att göra en bostadskarriär idag. På andra sidan har man då dig och mig, som har sett på och skakat på huvudet i 10 år och därmed missat en värdeuppgång. Det må vara.

Utmaningen handlar istället om att ta kalkylerade risker. Känslan kan ta över och så gör man dumma beslut, som att ”nu jävlar ska jag också investera” och så gör man något dumt – som att t.ex. köpa en enda aktie som Telia och man bränner sig direkt. Tvivlet börjar sås och man hamnar i en negativ spiral. Sedan är det kört.

Det som jag skulle rekommendera är att:

 1. Sätt in t.ex. 90 procent av pengarna på ett sparkonto med insättningsgaranti och en ränta på t.ex. 1 procent. Det är görbart idag. Se t.ex. min artikel om bästa sparräntorna 2017.
 2. Börja investera de resterande 10 procenten på ett klokt sätt. Nu är jag ju part i målet, men vilken som av mina portföljer fungerar – t.ex. Nybörjarportföljen.
 3. Ge upp tanken på att någon har rätt om framtiden. Jag har varit med i 20 år och sett så många förutsägelser av så många experter och gurusar ha så kapitalt fel att det är ett skämt. Ingen kan förutsäga framtiden. Lösningen heter att istället aldrig behöva svara på den typen av frågor. Välj en strategi som du kan följa oavsett vad som händer på marknaden.
 4. Börja föra över mer och mer av pengarna från sparkontot så att du kan sova lugnt om natten och låt det ta tid. Gärna flera år. Investera max 10 procent i börsen per år du har i din sparhorisont. Sex års sparhorisont = 60 % på börsen etc.
 5. Hitta tryggheten genom erfarenhet, ett steg i taget.

Sedan skulle jag också säga att börja skilja på känslan och den realistiska faran. Även om vi pratar om en bostadsbubble-krasch. Oavsett hur djup den blir, så lär den inte sudda ut mer än 18 – 35 procent av värdet enligt Boverket. Jag tror att det kan gå djupare än så, men det lär inte vara mer än 35 – 50 procent.

Du bör ju också kunna hitta en trygghet att du har byggt upp en miljon en gång tidigare. Har man gjort det en gång så kan man ju göra det en gång till.

Lycka till med ditt sparande!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Grattis till miljonen, först av allt. Det låter nog tråkigt, men en bok kanske bör läsas? Jag rekommenderar boken ”Strategy for the wealthy family – seven principles to assure riches to riches across generations” av Mark Haynes Daniell. En bok jag själv har haft en god behållning av.

Boken lär ut allokering, konsumtionsbeteende m m. Allt som kan vara hälsosamt att veta om man har en miljon eller mer i förmögenhet. Boken diskuterar primärt super förmögna familjer och individer, men låt inte detta avskräcka dig eftersom metoderna är väl fungerande för en miljon kronor också. Kolla gärna in kapital 14 samt kapitlen 19-23.

Sedan vill jag tillägga det som Bolmeson också har påpekat: glöm timing tänket. Allt hänger på den strategiska allokeringen och ombalansering till ursprungsallokeringen. Börjar man studera hur de verkligt rika familjerna och individerna ”förvaltar sitt pund” så ser man att allt har en röd tråd – strategisk allokering av resurser. Och speciellt allokering enligt negativ korrelation (jag utmanar dig att kolla upp vad det betyder, det är viktigt).

En sista grej jag vill nämna är följande:

För att bygga en förmögenhet ska den strategiska ursprungsallokeringen vara mer koncentrerad. För att konservera förmögenheten (bara behålla förmögenheten intakt, inte nödvändigtvis maximera den. Bara slå inflation och ge den inkomst man behöver varje år) bör den strategiska ursprungsallokeringen vara mindre koncentrerad (d v s mer diversifierad och utspridd). Frågan du bör ställa dig här är alltså – vad är ditt syfte med din miljon? Tillväxt eller bevaring av kapital med en sund inkomstgivande realavkastning?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar Mathias!

  Först och främst vill jag påpeka att det inte finns någon anledning att gratulera någon för en miljon SEK i sparat kapital då jag inte vunnit det på något lotteri eller på börsen utan sparat från lön månad till månad och till nästan 0% ränta. Gratulera kan man göra personer som köper en lägenhet idag, säljer den om 5 månader och drar in 1,5 miljon.

  Det finns en hel del böcker att läsa. Vad säger att den är bättre än andra? Jag kommer givetvis kolla upp boken men jag skulle behöva lite mer konkreta svar på vad jag ska göra med pengarna och om jag ska investera allt på en gång. Vågar man det?

  Hade du vågat investera allt du har utan i en stöt utan att diversifiera dig? Hur hade du mått om värdet hade halverats över natten? Jag skulle inte klara av det. Jag kan investera vunna pengar men inte hårt förvärvat sparkapital. Vill gärna behålla min köpkraft och om möjligt även få lite avkastning på ett relativt säkert sätt.

  Syftet med mitt sparande har varit att köpa mig en bostad och vara väldigt lågt belånad alternativt skuldfri så snart som möjligt i livet men numera känner jag att jag bara väntar och väntar på en eventuell priskorrigering som aldrig kommer. Det enda som kommer är tillgångsinflationen.

  Jag har varit rädd för att investera på börsen också i alla dessa år eftersom jag läst bloggar som sagt att vi både har en börsbubbla och en bostadsbubbla. Dom som trotsat detta har blivit rika i både bostadsinvesteringen och på börsen. Jag fick till slut nog och tummen ur och investerade 100 000 i den kära folkaktien Telia när den hade gått ner från 50 till 43 och kort därefter slog Telia rekord i nergång. Nu ligger jag back där också.

  Det känns som om jag köper en bostadsrätt och priserna faller när jag väntat så länge och jag ser att grannen köper samma boende för 1 miljon kr mindre så kommer jag explodera mentalt. Jag behöver helt enkelt konkreta råd i vad man gör med sina surt förvärvade pengar för att bevara värdet på dom (d.v.s. att följa tillgångsinflationen som ligger på minst 10% per år) plus någon eventuell enstaka procent till i avkastning på ett relativt säkert sätt.

  Tack igen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Förtvivlad 30 åring
 2. Vit pil

  Det du frågar efter är:

  ”Hur sparar jag mina pengar på ett sätt som gör att jag bevarar värdet på dom och dessutom ger mig en garanterad avkastning utan att riskera något?”

  Svaret är att det inte går.

  Med din risktolerans skulle jag rekommendera ett sparkonto med insättningsgaranti som har den högsta sparräntan just nu.

  Personligen hade jag valt att investera allt på en gång. Och jag hade diversifierat och placerat pengarna enligt Ray Dalios ”allvädersportfölj”.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
 3. Vit pil

  Hej.

  Gratulationen var inte menad som en skymf. När det kommer till att få en avkastning till låg risk som dessutom slår inflation – reala statsobligationer? Visst, man kan även placera i indexfonder med låga fondavgifter så som Jan Bolmeson också nämner här på sin blogg.

  Gällande boken jag nämnde. Den är värd slantarna. Jag har den själv och den är väldigt genomgående. Du nämner just det här med riskminimering och det är ju så klart det som är poängen med strategisk ursprungsallokering av kapital. Det här med att ha en hög riskjusterad avkastning (hög Sharpe kvot). D v s maximal avkastning på varje procentuell risk tagen. Så du har helt rätt inställning när du nämner din riskaversion. Den är hälsosam.

  Tar vi Telia (som jag själv äger aktier i) så kan vi se att volatiliteten (riskmåttet) just nu är 12,34%. Hur stor risk vill du ta på Telia i din portfölj? Om du bara vill att Telia, med rådande volatilitet, ska påverka din totala portfölj med 1%, då bör du ha enbart ca. 10% av din portfölj i aktien och resterande i andra innehav (med samma tankegång bakom allokeringarna).

  Jag kan nämna att jag även har Fingerprint Cards i min aktieportfölj (den notoriska aktien som rasade gigantiskt i värde för ett kort tag sedan). Just nu ligger den aktien back med -44,67% (mitt innehav specifikt). Eftersom jag har maximalt 5% allokerat i denna aktie så utgör just denna aktie en relativt, enligt mina mått, låg risk i min totala portfölj. Mer specifikt har detta kursfall bara påverkat min totala portfölj med negativa 5% (ursprungsallokering) X -44,67% (negativ kursutveckling) = -2,23%. Detta är ju det fina med att ha en strategisk ursprungsallokering i fler än ett innehav. Chansen att justera risken man är villig att ta. Har man 100% av sin portfölj i ett värdepappersinnehav, då är man med på gigantiska, potentiella svängningar som kanske inte alls speglar den riskprofil man har. Det är verkligen inget för den konservativa själen.

  Om man nu prompt ska ha ett enda innehav och man vill spekulera, då skulle jag råda alla till att tänka i termer av hur stor andel som ska vara värdepappersbundet och hur stor del som ska vara likvid saldo. Det är samma tankegång som gäller i detta fall (se ovan). Om en aktie faller med -50%, rakt av, och man bara vill att ett sådant kursfall ska påverka ens totala portfölj med -5%, då kan man ju bara placera 10% i värdepappersinnehavet och resterande 90% bör då vara i likvid saldo. Då är man rätt allokerad i förhållande till sin riskprofil. Detta är en tankegång som borde hjälpa alla vuxna människor att hantera den allokeringsrisk man slutligen tar på sig.

  Ray Dalio, känd hedge fond profil, pratar ju oftast om riskparitet. Det som nämns ovan är en del av denna tankegång. Om man exempelvis har en obligation med volatilitet på 1% och en aktie med 10% i volatilitet, då bör man, om vill ha paritet de emellan, placera endast 10% i aktien och resterande 90% i obligationen. Då får man samma påverkansgrad på total portfölj från aktien som man får från obligationen. Riskparitet uppnådd.

  De pengar du redan har realiserat till förlust, de pengarna är borta. Det finns ingen anledning att vara bitter över det. Det förändrar ingenting till det bättre. Det är enkelt att säga, men tro mig, jag har förlorat 30.000 kr på valutahandel på en halvtimme. Jag har även förlorat min beskärda summa pengar (mer än 30.000 kr) på hävstångscertifikat (som jag idag är väl behärskad i). Mina pengar, hårt förvärvade. Jag vet vad förlust innebär och hur det känns. Jag vet också att man över tid lär sig att hantera de känslorna. Antingen lär man sig det eller så är det indexfonder med låga avgifter och/eller reala statsobligationer som är vägen framåt. Börshandel är verkligen inte för alla människor. Alla har inte den rätta riskprofilen för det. Samtidigt bör jag nämna att om man behärskar riskjusterad avkastning, då kan man mycket väl spekulera i en enda aktie, tjäna goda pengar och göra det relativt låg risk (all risk är relativ till den risk man är villig att ta. Ingen risk, ingen avkastning). Som jag nämnde i föregående inlägg så måste man koncentrera sina innehav för att ackumulera mer maximalt och det direkt motvända gäller för bevarande av kapital (vilket verkar vara ditt fokus och önskemål?).

  Jag önskar dig en mycket god helg. Var inte så hård mot dig själv. Se förlorade likvida medel som en utbildningskostnad. All utbildning kostar pengar (all värdig utbildning, syftar jag på). När det kommer till allokering av kapital så kan man mycket väl läsa böcker (i e boken jag nämnde), men i slutänden är det ett ”lära sig på jobbet” projekt. Man kommer inte undan det. Resten är reflektion efter reflektion och felsökande i allokeringsprocessen (”finjusteringsarbete”).

  Vänligen
  Mathias

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias funderar
 4. Vit pil

  Hej! Hade du så otur att du köpte en bostad innan det skakade till på bokmarknaden?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det dyker upp lite reflektioner i huvudet på mig när jag läser din fråga.

Jag förstår att du är besviken på att du missat tåget både på börsen och på bostadsmarknaden. Precis som att man inte kan förutsäga framtiden på börsen så kan man inte förutsäga framtiden på bostadsmarknaden.

Antingen köper man en lägenhet som man har råd med där man kan tänka sig att bo, eller så gör man det inte. Man kan köpa på spekulation, men det verkar inte vara något du ska ge dig in på.

Jag har missat tåget i på börsen i 20 års tid på grund av okunskap. Vi köpte vår lägenhet för 10 år sedan och den har ökat med 100%. Har först nu börjat spara i fonder och buffert.

Det finns ett ordspråk jag gillar:

Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan. Den näst bästa är nu.

Jag tycker det säger en del om hur vi borde tänka om alla dessa tåg som ständigt åker förbi och som man aldrig hoppar på. Men, det paradoxala är att de fortsätter komma.

Jag förde ett resonemang i en annan tråd om hur JAG skulle placerat en miljon. De givna förutsättningarna skiljer i den tråden jämfört med dina, så det är inte alls säkert att de råden går att använda.

https://rikatillsammans.se/fragor/okunnig-27aring-med-1-miljon-over/

Kort går de ut på att sätta 10% i en buffert (sparkonto med ränta, t.ex. SBAB), 500’ för pensionssparande och 400’ för privat sparande i globala indexfonder.

Mathias har givit dig många bra tips och min tolkning av hela tråden är att indexfonder är melodin för dig, breda sådana. En typisk global indexfond äger ca 1600-1700 aktier i världens största bolag. De är redan diversifierade både på region och bransch. Jag har själv ca 500’ i en enda fond, SPP Aktiefond gloabl A. Jag sover gott om nätterna. Jag sprar till barnen i samma fond.

Så, du ska köpa en lägenhet för att du vill, inte för att försöka tjäna pengar på den. Du kommer ändå inte ha tjänat dem förrän du säljer och då kommer du förmodligen lägga vinsten i nya boendet och då har du fortfarande inte realiserat något kapital.

Du måste ställa dig frågan; vad gör jag om mitt innehav sjunker med 5, 10, 15, 20 procent på några månader? Får du panik, eller täker du att det går ju upp förr eller senare? Om du får panik är nog inte ens breda indexfonder något för dig, utan då är det nog som mathias säger, att pengarna ska in på räntebärande sparkonto.

Sätt inte in lite för att testa för då kommer du reta dig som faan på om det går upp 5% på några månader.

Men för att ge dig ett konkret råd så sätt av en buffert som du är bekväm med på räntebärande konto. Bufferten bör hålla dig flytande i 3-4 månader i alla fall. Resten av pengarna investerar du på en gång i 40% AMF Räntefond lång och 60% i SPP Aktiefond global A. Ombalansera varje år så tror jag det blir kanon! Fortsätt sedan månadsspara i fördelningen ovan så att du bygger upp det ännu mer över tid. Vill du lägga en klumpsumma för pensionssparande så skulle jag bara välja aktiefonder eftersom du har ca 30-35 år kvar och då vill du verkligen maximera din avkastning. Då kan du gå alll-in på SPP Aktiefond global A.

Hoppas du hittat en bra lösning i alla fall.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-03 klockan 22:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.